VIDEO – Ramiz Salkić okupio tim od 44 savjetnika

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić osnovao je, vjerovatno, najbrojniji tim savjetnika u regionu. Trebalo bi da ga savjetuju 44 osobe.

Pravni stručnjaci tvrde da je Salkić prekršio ustav, dok srpski poslanici ukazuju da je riječ o političkoj provokaciji, s obzirom na to da je u savjetničkom timu i profesor poznat po nipodaštavanju srpske nacije.

Potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića trebalo bi da savjetuje tim od 44 člana u kojem su, između ostalih, nekadašnji premijer Federacije BiH Edhem Bičakčić, novinar Avdo Huseinović, Amor Mašović iz Instituta za nestale i Dževad Јahić autor rječnika u kojem su Srbi pogrdno opisani.

Da je Salkić ovom odlukom prekršio Ustav Republike Srpske, tvrdi profesor ustavnog prava Siniša Karan. Podsjeća da je Srpska unitarna s velikim predsjedničkim ovlašćenjima i potpredsjednicima koji nemaju pravno uporište za poteze poput Salkićevog.

– Republika Srpska Ustavom je definisana kao polupredsjednički sistem. Potpredsjednici mogu da rade samo ono što im povjeri predsjednik Republike. Koliko znam, potpredsjednik Ramiz Salkić nije dobio odobrenje za ovu aktivnost, pa je moramo posmatrati, isključivo, kao čin privatnog lica – kaže Karan.

Dok poslanici SDS-a za našu medijsku kuću, ne žele da komentarišu ovaj slučaj, SNSD-ov Igor Žunić kaže da novonastali 44-oročlani tim tretira kao Salkićevu privatnu družinu. I letimičan pogled na njen sastav, kaže Žunić, ukazuje da je riječ o provokaciji.

– Nemam veliku potrebu da to komentarišem, ali dovoljno je samo to što je na prvo mjesto tih saradnika stavio gospodina Dževada Јahića koji je Srbe nazvao đikanima – ističe Žunić.

Salkić nije odgovorio na naša pitanja o kršenju ustava, zapanjujuće velikoj brojnosti tima i činjenici da većina njegovih članova ne živi u Srpskoj. Prethodno je za portal Srpska info izjavio da će članovi Savjeta raditi volonterski i da im je zadatak da, kako kaže, pronose glas o diskriminaciji Bošnjaka.

– Oni će na sjednice dolaziti o svom trošku. To nisu savjetnici, nego članovi Savjeta koji će razmatrati određena pitanja kada se za to ukaže potreba. Počastvovan sam što sam uspio da okupim takav tim stručnjaka, koji će doprinijeti internacionalizaciji poblema Bošnjaka u Republici Srpskoj – naglasio je Salkić.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić je i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije, u čijem je programu upisana i težnja ka ukidanju entiteta.

 

Izvor:(RTRS)

 Ostavite komentar: