Radovan Višković: Ne interesuje me ima li zaštićenih, ko nema rezultate dobiće otkaz

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković juče je obilježio tačno devet mjeseci od sjedanja u premijersku fotelju i prisjetio se svog prvog premijerskog intervjua koji je dao upravo “Glasu Srpske” sa naslovom “Ministre i direktore štitiće samo rezultati”.

Višković kaže da se drži toga i da i dalje važi da niko ko ne bude imao rezultate neće biti zaštićen, ističući da se to vidi i po najsvježijim dešavanjima u “Šumama RS” i smjenama direktora koji su poslovali sa gubitkom.

– Niko ne može zaštititi one koji nemaju rezultate. Sada ćemo ići i po dubini sa ciljem da uvedemo red, rad i disciplinu i od toga neću odstupiti. Imao sam informacije da je ovaj zaštićen s ove ili s one strane, ali to mene ne interesuje. Ljudi koji su imenovani za direktore u “Šumama RS” ne treba da računaju da će tu sigurno biti i za šest mjeseci, ali što se mene tiče, mogu ostati i 20 godina ako pokažu rezultate – izjavio je premijer RS u intervjuu za Glas Srpske.

GLAS: Šta bi u ovih devet mjeseci izdvojili kao uspjeh, a šta se moglo i trebalo uraditi bolje?

VIŠKOVIĆ: Svakako da je uspjeh to što smo sačuvali ekonomsku i finansijsku stabilnost Srpske. Povećali smo određena davanja, a pripremamo rebalans budžeta koji će pokazati da smo imali povećanje prihoda od oko 60 miliona maraka. Prosječna plata u julu je bila 912 maraka i prvi puta je dostigla platu u FBiH. Naravno da uvijek treba težiti boljem, ali svakako da su i neki drugi faktori uticali na to što nemamo još bolje rezultate.

GLAS: Mislite na blokade u formiranju vlasti na nivou BiH?

VIŠKOVIĆ: Svakako. Mi devet mjeseci nemamo ni Savjet ministara, ni Vladu FBiH. Zakočeni su milionski projekti, imamo probleme sa Vladom FBiH u vezi sa povratom PDV-a i funkcionisanja “Elektroprenosa BiH” i niz drugih neriješenih pitanja. Ako u takvim uslovima imamo 60 miliona maraka veće prihode, a oštećeni smo za 30 miliona po osnovu povrata PDV-a, u blokadi “Elektroprenosa” stoji 200 miliona od čega bi u RS kroz investicije stiglo najmanje 40 odsto od tog iznosa, onda je jasno da bi rebalans bio najmanje duplo veći.

GLAS: Čini se da poslodavci nisu najbolje dočekali zakon o podsticajima u privredi?

VIŠKOVIĆ: Neki jesu, neki nisu. Među poslodavcima ima izuzetno čestitih ljudi, a ima i onih drugih. Mi smo donijeli set zakona sa ciljem da poslodavcima kažemo “manite se koverti i sive zone i uđite u legalne tokove”. Stežemo obruč oko onih koji rade na nelegalan način i nadamo se da će novi zakon o inspekcijama koji bi trebao u primjenu od 1. januara 2020. godine dodatno smanjiti sivu zonu. Na svakom sastanku s poslodavcima ponavljam da tek kada budu plaćali poreze i doprinosi na stvarna primanja njihovih radnika, a ne na najnižu platu, onda ćemo doći u poziciji da smanjujemo stope poreza i doprinosa.

GLAS: Kako ocjenjujete odnose unutar koalicije?

VIŠKOVIĆ: Zadovoljan sam saradnjom. Juče sam se čuo sa Markom Pavićem i na kraju mi je on rekao “ispade da smo nas dvojica u svađi, a nismo se ni vidjeli”. Nasmijao sam se i rekao mu da je u pravu. U suštini, svi članovi koalicije su svjesni da nemaju ucjenjivački kapacitet i da se bez svakoga može, ali mi želimo da sačuvamo dvotrećinsku većinu zato što omogućava i sprovođenje nekih drugih mjera, a ne samo puku prohodnost zakona i drugih akata u parlamentu.

GLAS: Kad ste spomenuli parlament, kako ocjenjujete rad NSRS s obzirom na to da u javnosti nisu baš pozitivne kritike?

VIŠKOVIĆ: Kao neko ko je 12 godina bio poslanik imam pravo da govorim o parlamentarnom radu, a da to nije iz ugla premijera. U prvom sazivu u kojem sam bio poslanik, onom iz 2006. godine, sjedile su ljudske, moralne, političke i stručne gromade u odnosu na pojedince iz sadašnjeg saziva koji smatraju da je skupština mjesto gdje treba da liječe frustracije.

GLAS: Koliko je do rukovodstva skupštine i šta je rješenje?

VIŠKOVIĆ: Pa dobrim dijelom je i do skupštinskog rukovodstva koje nedovoljno koristi mehanizme da zavede red. Rješenje je hitna promjena Poslovnika, jer sada na sceni imamo iživljavanje i zloupotrebe poslovnika. Poslanici treba da daju doprinos kreiranju što boljih zakona i da reaguje ako primjena nekog predloženog rješenja ili nekog člana zakona može da dovede do problema u sredini iz koje dolaze, a ne da pred skupštinu dolaze na biciklu, a u garaži ostave auto od 200.000 evra.

GLAS: Niste se kao premijer oglašavali o deklaracija SDA koja je izazvala ozbiljnu buru. Zašto?

VIŠKOVIĆ: Na početku mandata smo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i ja napravili dogovor kome šta treba da bude fokus djelovanja. Dogovorili smo da se ne ponavljamo i da ne izlazimo jedno za drugim u javnost o istim pitanjima. Ali evo odgovoriću vam. SDA se ovim isključila iz trke za formiranje vlasti na nivou i etiketirala kao nepoželjna strana za sve stranke iz RS. Oni su poslali poruku da ne vide Republiku Srpsku kao partnera i da ne vide Srbe kao konstitutivan narod s kojim treba tražiti konsenzus. Oni prvi put pominju Republiku BiH u ovom kontekstu. Do sada su je spominjali kroz ustavno uređenje, a sada je izvlače iz tog konteksta i stavljaju u prioritetne ciljeve SDA. Dakle, oni kažu da je njihov prioritet Republika BiH, a upravo zbog te priče smo imali krvoproliće. Da budem jasan, nijednog momenta niti prizivam, niti želim da se pominje mogućnost rata, jer sam duboko ubijeđen da ta mogućnost ne postoji. Ali ubijeđen sam i da je odgovornost za budućnost BiH u rukama međunarodne zajednice.

Revizija zapošljavanja

GLAS: Često se može čuti da Srpska može da živi od šume i struje. Kada će početi sređivanje stanja u elektroenergetskom sektoru i zar je moguće da u okviru “Elektroprivrede RS” samo “Elektro Doboj” posluje pozitivno?

VIŠKOVIĆ: Imaćemo posebnu sjednicu o stanju u “Elektroprivredi RS”, ali sa dolaskom Luke Petrovića tamo se mijenjaju mnoge stvari, od sistematizacije, sistema javnih nabavki, pa nadalje. Što se tiče distributivnih preduzeća, postoje razlike i u teritoriji koju pokrivaju, u stanju distributivne mreže, krađama itd., ali ipak je sve do rukovodioca. U suštini, u svim tim preduzećima problem je višak administracije, a nigdje nema viška električara ili montera. Vlada će zbog toga izvršiti reviziju zapošljavanja i prijema novih ljudi. 

Ostavite komentar: