Radanović: Pravoslavna groblja u kontinuitetu meta vandala

20.08.2023. | 09:32

Predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da je u Federaciji do sada oštećeno ili oskrnavljeno oko 1.000 pravoslavnih grobalja, a da ostanu nedirnuta samo malobrojna stara pravoslavna počivališta koja su udaljena i na izolovanim mjestima.

“Ako ne mogu da sruše spomenik, onda polupaju sav mermer iznad zemlje. Samo u Kantonu Sarajevo, od oko 90 pravoslavnih grobalja, na više od 60 su polupane ploče. Uskoro ćemo imati tačne podatke o broju srpskih grobalja u FBiH”, rekao je Radanović.

On je podsjetio da su neka groblja porušena u potpunosti, kao groblje u Matijevićima kod Kladnja.

Radanović je naveo da je skrnavljenje grobalja u Hrvatskoj, takođe, svakodnevna pojava, samo što vijesti o tome ne dolaze do medija.

“Imamo svakodnevne prijave rušenja i razbijanja spomenika na pravoslavnim grobljima u Gorskom Kotaru, Dalmaciji, Lici. To razumijemo kao jasnu poruku da Srbi ne treba da dolaze ni na Zadušnice, smetamo im čak i jednom godišnje, što je poruka da i ne pomišljamo da se vraćamo na mjesta odakle smo protjerani”, izjavio je Radanović za “Politiku”.

On je naglasio da vinovnici obično ne budu pronađeni niti sankcionisani.

Na pravoslavnom groblju u Sanskom Mostu koje je više puta bilo na meti vandala prije nekoliko dana srušena je nadgrobna ploča u obliku krsta.

U selu Mašići kod Nove Gradiške u Hrvatskoj u julu je srušeno 18 nadgrobnih spomenika, a prethodno su u toj opštini uništeni i spomenici na pravoslavnom groblju u Kovačevcu.