Prvi čovjek UN-a poručio vlastima BiH: Prestanite graditi nove termoelektrane

Predstavnici Programa Ujedinjenih nacija za okoliš i životnu sredinu (UNEP) danas su u Sarajevu upriličili događaj na kojem je pročitana poruka generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša nadležnim u BiH.

On je poručio da “oporezuju zagađivače, ukinu subvencioniranje fosilnih goriva i prestanu graditi nove termoelektrane“ kako bi se smanjilo zagađenje vazduha.

“Nauka je pokazala da godišnje gubimo tri hiljade života u Bosni i Hercegovini zbog zagađenja zraka. Ovom prilikom pozivam sve aktere u BiH prije svega sektore energetike, prostornog planiranja i razvoja, te saobraćaja da se uključe u rješavanje problema u vezi okoliša”, istakla je predstavnica Programa UN-a za okoliš u BiH Amina Omićević povodom Svjetskog dana okoliša.

Federalna ministarka okoliša i turizma Edita Đapo izjavila da se mora poštovati prostorni plan da bi se vodilo računa o okolišu i intervencijama u prostoru.

“Ministarstvo je izradilo novi zakon o zaštiti zraka koji će nam omogućiti jaču borbu protiv emisije koja dolazi iz kućnih ložišta. Poznato je da je BiH potpisnica Pariške deklaracije i samim tim se obavezala da će raditi na tome da usklađuje prostorne planove sa intervencijama u okolišu”, rekla je Đapo.

Govoreći o aerozagađenju kaže da bi svi mi željeli da vidimo rezultate veoma brzo ali je to, naglašava ministarka, dugotrajan proces.

“To je globalni problem a posebno za male zemlje koji imaju nizak bruto društveni proizvod”, dodala je Đapo.

Nadležne institucije za okoliš podržale su aktivnosti kampanje Breathe Life koja je danas zvanično počela u Kantonu Sarajevo povodom Svjetskog dana okoliša.

“Nažalost, predispozicije za zagađenje su velike, te je naše opredjeljenje da svakodnevno u skladu s raspoloživim resursima iniciramo i provodimo čitav niz mjera fokusiranih na korišćenje čistih energenata, energetsku efikasnost i adekvatno i održivo prostorno planiranje”, kazao je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović.

 

Izvor:(Klix.ba)Ostavite komentar: