Prva isporuka iz EU: Još 10,5 hiljada Fajzerovih vakcina stiglo u BiH

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu dopremljen je prvi kontigent vakcina iz mehanizma “EU4Health”, čiji je osnivač Evropska unija. BiH je danas dobila 10.530 vakcina Fajzer/Biontek.

Nedugo uoči dolaska aviona s vakcinama, u Sarajevo su došli i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg.
Zvaničnicima EU i Austrije dobrodošlicu je poželio predsjedavajući savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.
Varhelji je stigao u Sarajevo u sklopu posjete državama Zapadnog Balkana koji je naglasio kako donacijama vakcina EU šalje poruku podrške svim državama ovog regiona.
Iz mehanizma “EU4Health”, a posredstvom Vlade Austrije, BiH očekuje ukupno 214.000 doza Fajzerovih vakcina do avgusta, a putem istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza AstraZeneke iz Poljske.
BiH i dalje očekuje blizu miliona vakcina koje su plaćene kroz COVAX mehanizam.
Istovremeno, Federacija BiH i dalje ne uspjeva sklopiti direktan sporazum i nabaviti vakcine, dok u RS postepeno dolaze vakcine iz Rusije i Kine.

Ostavite komentar: