Provokacije na Samitu procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi

Samit Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi potvrđuje da saradnja u Jugoistočnoj Evropi nije samo diplomatska fraza nego kompletna i sadržajna aktivnost, poručuje to predsjedavajući Predsjedništva BiH koje je bio je domaćin Samita.

Dodik poručuje da je skup bio i prilika za razmjenu mišljenja o najvažnijim pitanjima regiona, posebno o stanju evropskih i evroatlantskih integracija.

“Usvojili smo deklaraciju koja je sveobuhvatni pristup vezan za proces eu integracija za bezbjednost za migracije za ekonomski razvoj, digitalizaciju i sve ono što predstavlja neku obavezu da sutra i na bilateralnom i na regionalnom nivou možemo da sarađujemo u okviru vrednosti koje smo ovde istakli”, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Crna Gora čvrsto vjeruje da je evropska perspektiva jedini garant da region zaista bude zona mira, bezbjednosti i razvoja, poručuje predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović. Crnu Goru, ipak, zabrinjava “usporavanje i zamagljivanje” politike proširenja EU.

“Odluke o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom odložene su za jesen. Nema vizne liberalizacije za kosovo, o kandidatskom statusu BiH raspravljaće se još tokom godine, Crna Gora nije dobila zeleno svjetlo za otvaranje posljednjeg, pregovaračkog poglavlja, samo je Srbija uspjela da otvori jendo poglavlje”, kaže predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

Dok su ostali šefovi delegacija tražili i nudili riješenja da se stanje u Jugoistočnoj Evropi približi onom kakvo se željelo prije 23 godine, kada je i formiran Samit, predsjednik Albanije nije propustio priliku za provokaciju. Iljir Meta pozvao je BiH da prepozna, kako kaže, realnost da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja. Predsjednik Vlade Srbije, Ana Brnabić nije mu ostala duzna.

“Obostrano poštovanje je od ključne važnosti i za bezbjednost i za prosperitet svih nas i zbog toga ovo je pravo vrijeme da bih ide dalje u prepoznavanju realnosti republike Kosovo je nezavisna i suverena zemlja”, rekao je Meta.

“Proces saradnje Jugoistočne Evrope ne prepoznaje tzv. republiku Kosovo kao ni naši domaćini, mislim da je samo diplomatski pristojno i u redu da ovo poštujemo. Predlažem da se držimo okvira koji je postavljen u procesu saradnje i da zarad regionalne stabilnosti i saradnje ne koristimo provokacije kakve je u ovom trenutku koristio predsjednik Meta”, rekla je premijerka Srbije, Ana Brnabić.

Milorad Dodik žali što se Priština nije odazvala pozivu pod izgovorom da nisu zadovoljni tretmanom. Poručuje da nije dobro što se u posljednje vrijeme trude da ne izlaze iz centra međunarodne pažnje. Nisu odnosi na Samitu sve vrijeme bili zategnuti. Neki su svoje razmirice izgladili, i to zagrljajem.

Ana Brnabić: Nema potrebe za tenzijama i zatezanjem odnosa, imamo dosta zajedničkih projekata i samo tako treba da nastavimo.Novinar: Kako ćemo staviti tačku na ovaj trenutni konflikt?
Ana Brnabić: Stavili smo tačku.

O unaprjeđenju saradnje sa Bugarskom, ali i Sjevernom Makedonijom u mnogim oblastima razgovarao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH. Sa Anom Brnabić, na radnom doručku, Dodik je razgovarao o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, koji prolazi kroz Bijeljinu.

 

Izvor:(ATV)Ostavite komentar: