Protesti u Sarajevu i Mostaru zbog hapšenja Osmice: Podrška uhapšenom direktoru OBA

Ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Sarajevu okupila se grupa od oko stotinu osoba kako bi poslali podršku direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmanu Mehmedagiću Osmicu koji je juče uhapšen.

Grupa građana stoji na parkingu ispred zgrade Tužilaštva i Suda BiH, a sa sobom pojedini nose i transparente.

Okupljeni skandiraju i traže ostavku Gordane Tadić, glavne tužiteljke Tužilaštva BiH. Neki od njih nose i transparente “Izdaja se ne oprašta” i “Nije vam ovo 1983. godina”, a uzvikuju i “Puštanje Osmana danas momentalno”.

Među njima nalazi se i Fikret Prevljak, bivši čelnik SDA Ilidža i kandidat za načelnika te opštine.

Novinarima se obratio Salko Zildžić, kadar SDA iz Tuzle koji je rekao da je hapšenje Mehmedagića “predstava za javnost”. Ističe da su mnoge afere zataškane, a da je u posljednjih nekoliko godina primjetan namjerni udar na Mehmedagića.

“Ovo nema veze sa SDA, ovo je naš lični odgovor na nenormalno dešavanje”, rekao je Zildžić.

Protest u Mostaru
Protest u Mostaru

Skup podrške za uhapšenog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice održan je danas i na mostarskom trgu Musala.

Protest je organizovala neformalna grupa građana koja je u međuvremenu poslala saopštenje za medije, a u kojem navode da su procesi protiv Mehmedagića bespotrebno trošenje resursa i da su politički obojeni.

U saopštenju su uputili kritike na rad glavne tužiteljke Gordane Tadić, napisaviši da tužilac Oleg Čavka i Gordana Tadić imaju politički interes, te da je mandat Tadićeve obilježilo nekažanjavanje ranih zločina.

“I navodni falsifikati univerzitetskih diploma mogu se posmatrati samo kao posljednji pokušaji da se Mehmedagić ukloni, a kako bi njegvo mjesto zauzeli kadrovi lojalni RS. Već je za to spreman Trifko Buha”, saopštila je neformalna grupa građana koja je dala podršku Mehmedagiću.

Pripadnici MUP-a KS juče uhapsili Osmana Mehmedagića zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje sprave i pranje novca. Policija još jednom provjerava navode o tome da je Mehmedagić falsifikovao diplomu kojom je i konkurisao za poziciju direktora OBA-u BiH, međutim sumnjiv im je i način na koji je on kupio dva stambena objekta u Sarajevu.

Ostavite komentar: