Protest opozicije u Banjaluci: Zahtjev za ponovno brojanje glasova

U Banjaluci je održan protest koji su organizovali predstavnici Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS) i Liste za pravdu i red-Nebojša Vukanović, a zbog, kako su istakli, neregularnosti tokom nedavno održanih Opštih izbora u BiH, prvenstveno kada je riječ o izboru za mjesto predsjednika Republike Srpske.

Nakon okupljanja u parku Mladen Stojanović simpatizeri opozicije su prošetali centralnom banjalučkom ulicom do Trga Krajine gdje su se obratili opozicioni predstavnici.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a pred nekoliko hiljada građana u Banjaluci, među kojima su i oni iz drugih sredina, poručio je da nema odustajanja od zahtjeva da se izbori za predsjednika ponište i da će ukoliko bude trebalo protestovati i u Sarajevu.

Okupljeni su na protestu skandirali ime Jelene Trivić, koja je bila kandidat opozicije za predsjednika Republike Srpske.

Borenović je rekao da niko ne može ukrasti nešto od naroda koji hoće slobodu.

“Čeka nas složeno i teško vrijeme u kome moramo izdržati i uvjeren sam da ćemo uspjeti da ostvarimo ono što želimo, a to je da ustanovimo istinu. Hoćemo da se otvore te famozne vreće i da se sve provjeri”, rekao je Borenović okupljenima na Trgu Krajine, prenose Nezavisne.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, naglasio je da je ovo dokaz koliko je narod jak.

“Naša Jelena je pobjednik i mi ćemo to dokazati zajedno sa narodom. Ovo je borba za svakog našeg čovjeka u RS, pa zato pozivam sve da nam se pridruže u ovoj borbi. Niko nije nadjačao slobodu, mi smo ti koji pišemo istoriju”, rekao je Petrović.

Milan Miličević, član Predsjedništva SDS-a kaže da je potpuno jasno zašto su građani danas ovdje.

“Sutra ako treba smo u Sarajevu, pa opet u Banjaluci. Naš osnovni zahtjev je: prebrojati sve glasačke listiće za predsjednika Republike Srpske, i tada ćemo sve znati”, rekao je Miličević.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke i predsjednik GO PDP-a u najvećem gradu u Srpskoj pozdravio je sve prisutne i rekao da je Banjaluka mjesto svih slobodnih ljudi koji hoće samo istinu.

“I kada nam daju jedan posto šanse, mi ćemo napraviti da to bude sto odsto. Najvažnija poruka je da nijedan naš političar ne može da uništi našu otadžbinu, Republika Srpska nema alternativu, ona ima samo nas, a mi smo porodica”, rekao je Stanivuković.

Pozivao je CIK da sluša šta narod kaže, da se prebroji svako mjesto i da se dokaže šta je i kako bilo.

“Ostanimo dostojanstveni, mirni u svemu. Čuvamo Banjaluku i Republiku Sprsku.”, dodao je gradonačelnik Banjaluke.

Darko Babalj, aktuelni poslanik SDS-a u NS RS, poručio je da je ovo Republika Srpska za koju su se borili.

“Pokradeni smo i to ćemo dokazati”, rekao je Babalj.

Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red, istakao je da nikada neće izdati podršku naroda.

“Mi smo se ovdje borili da ne bi bili pod njemačkom čizmom pa zato poručujem Šmitu da ide u Njemačku. Njima svima odgovara ova vlast. Tako i čitavoj međunarodnoj zajednici”, poručio je Vukanović.

Jelena Trivić, kandidat opozicije za predsjednika RS i član Predsjedništva PDP-a rekla je da je ona večeras na Trgu zbog naroda jer je narod pokraden na izborima, a ne ona.

“To im nikada neću priznati. A pogotovo krađu narodne volje. Kradu ovaj narod sve dane u godini, i onda dođe jedan dan u četiri godini i onda pokradu još više. Govore mi da priznam poraz, ali ne, krađu nikada priznati neću”, rekla je Trivićeva.

Ona je istakla da je ovo odbrana ustavnog poretka Republike Srpske.

“Ja se umoriti neću. To vam poručujem, ali i njima. Trajaće ova borba, mi smo je tek počeli. Možda će se neko vremenom umoriti, ali ja nemam pravo da odustanem, da se umorim i da se povučem. Ja se neću povući”, dodala je Trivićeva.

Ostavite komentar: