Prosvjetari iz Srpske oštro osudili Izetbegovićevu izjavu

06.02.2021. | 20:03

Bez obzira na stalna osporavanja, u školama u Republici Srpskoj biće nastavljeno obilježavanje Svetog Save, kojeg Srbi slave ne samo kao sveca već kao prosvetitelja i značajnu istorijsku ličnost, izjavio je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda reagujući na izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da je prisustvo pravoslavnih sveštenika u školama primitivizam. Prosvjetari iz Srpske oštro su osudili Izetbegovićevu izjavu.

Prijetio je Bakir Izetbegović, oružjem za ne daj Bože, Srbe nazvao lošim narodom a sada mu smetaju, kako kaže, pravoslavni popovi u školama u Republici Srpskoj.

– Da pravoslavni popovi dolaze i osveštavaju škole, to rade sve škole, jednostavno treba prestati raditi, to je primitivno, to ne valja – rekao je nedavno Izetbegović.

– Ništa novo od njega, on razne komentare i izjave daje i po pravilu su na štetu srpskog naroda – naveo je Damjanović.

Za razliku od stranačkog šefa, Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske još je konkretniji.

Obilježavanje školske slave Svetog Save uz prisustvo pravoslavnih sveštenika što je za Izetbegovića primitivizam, Salkić tumači kao udar na Dejtonski sporazum.

– Nastavak obilježavanja pravoslavne slave Sveti Sava kao školske slave u Republici Srpskoj najgrublji je oblik narušavanja sekularnosti društvenog uređenja – smatra Salkić.

Pokušaji da se Sveti Sava izbaci iz škola nikada nisu prestali iako je 2003-će, kada su preispitivani nazivi škola u BiH, Misija OEBS-a utvrdila da obilježavnje školske slave nije sporno.

Rastka Nemanjića potonjeg Svetog Savu, srpski narod slavi kao svetitelja ali i kao rodonačelnika srpske knjiženosti, prosvetitelja.

– On je prvi koji je počeo da govori o vaspitanju, odnosu prema školi, kulturi, diplomatiji, zdrastvu znači ako bi se birala najznačijna ličnost u istoriji srpskog naroda onda je to Sveti Sava mi ćemo i dalje bez problema i bez obzira šta ko mislio slaviti i obilježavati Svetog Savu – poručio je Damjanović, navodi RTRS.

Prosvjetari iz Srpske pitaju bošnjačke političare zašto ne traže da se preimenuju škole u Federacije, nazvane po nacističkim zločincima iz Drugog svjetskog rata umjesto što vulgarizuje prisutvo pravoslavnih sveštenika na dan školske slave i traže da se ne slavi Sveti Sava u školama.

– Јa ne mislim da su proslave Svetog Save uvredljive po bilo koji narod u BiH, u Republici Srpskoj svakako da nisu , naše škole s ponosom nose ime Svetog Save – istakla je Danijela Mrda, direktorka OŠ “Sveti Sava” Istočno Novo Sarajevo.

Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić poručila je da bi bilo korisno da se prosvetiljski rad srpskog svetitelja izučava u cijeloj BiH, odbacivši pozive da se u školama u Republici Srpskoj ne slavi Sveti Sava.