Proslava praznika izazvala buru u parlamentu Mostara: Promijenjen naziv manifestacije

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara danas je pokrenuto pitanje zašto je ukinuta manifestacija “Zimski grad” i promijenjen naziv u Advent i doček Nove godine i zašto je skraćen rok održavanja tako da nisu obuhvaćeni pravoslavni praznici kao ranijih godina.

Član Vijeća Nataša Jekić pitala je gradonačelnika Marija Kordića zašto je to učinjeno, te navela da joj se sa ovim pitanjem obratilo više udruženja i institucija koje su ranije učestvovale u manifestaciji “Zimski grad” koja je bila kulturnog, edukativnog i humanitarnog karaktera, te bila dostupna svim građanima.

“’Zimski grad’ zajedno sa Adventom i dočekom Nove godine bio je idealan projekat koji organizuje grad Mostar i uključivao je sve segmente zajedništva u ovom”, navela je Jekićeva.

Ona je napomenula da ovogodišnja manifestacija traje 17 dana, dok je ranijih godina “Zimski grad” trajao i do 36 dana.

„S obzirom na to da ovu manifestaciju finansiraju građani Mostara i da je kao takva uvrštena i u budžet, mislim da naziv treba vratiti“, poručila je Jekićeva.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kaže da “ne želi nikome ništa da uzme”.

„S vama ću podijeliti moju ideju koja je uzrokovala da u nazivu bude samo Advent, bez namjere da promijenim išta drugo, već da stvari počnemo nazivati pravim imenom“, istakao je Kordić.

On je rekao da su razgovarali “što bi Adventu dodavali nešto drugo da bi svi bili zadovoljni”.

„Nedavna jugoslovenska istorija nas je naučila da gdje smo god probali praviti surogate i podilaziti nekim stvarima, da to nije dobro završilo, a da tamo gdje smo ispoštovali jedni druge i stvari nazivali pravim imenima da nam je dobro išlo. S obzirom na to da u ovom gradu žive tri ili četiri konfesije, različiti narodi da svako ispoštuje jedan drugog, tako da sutra Ramazan nećemo zvati ’Ljetnim gradom’”, naveo je Kordić.

On je zamolio članove Vijeća da ne dodaju ili da ne uvlače “priču kojoj nije mjesto”.

„Ja očekujem da na tom sajmu pošaljemo poruku mira, tolerancije, da se družimo, da nam se djeca druže. Tako da bude i na drugim praznicima. To je ideja. Dobar je put da stvari nazivamo pravim imenom“, naveo je Kordić.

On je dodao da očekuje podršku od svih.

„Što se tiče trajanja, vidim da pravoslavci zamjeraju da sam njima ukrao Božić. Hajdemo odvojiti vjeru od nečega što se zove događaj koji se organizuje svugdje u zapadnom svijetu, a svi smo u ideji da gajimo zapadnjačku tradiciju. Ideja je bila da skratimo kako bismo dobili na kvalitetu. Da našoj djeci priuštimo lijepi događaj koji će dodati dimenziju zajedništva“, naveo je Kordić.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević rekao je da gradonačelniku neće moći pomoći u ovome što traži.

„Kao što je katolički Božić 25. decembra, imamo i pravoslavni Božić 7. januara. Kada svi zajedno proslavimo katolički Božić, slavićemo i Novu godinu i pravoslavni Božić i sve praznik kako budu dolazili“, rekao je Milivojević.

On je dodao da je njegov prijedlog da se nazivu Advent doda i “Zimski grad” i da se trajanje manifestacije “Advent-Zimski grad” produži do 9. januara.

„Da ovaj vjerski, turistički, kulturni događaj bude doživljen kao zajednički i kao događaj svakog građanina Mostara“, istakao je Milivojević.

Na konferenciji za novinare više novinara je reagovalo nakon obraćanja gradonačelnika, navodeći da je Gradska uprava promijenila ime i razvalila jedinu zajedničku manifestaciju uoči dočeka Nove godine.

Novinari su naglasili da nikome ne smeta naziv Advent i da se činjenice ne izvrću, kao i da bi manifestacija trebala biti produžena do pravoslavnih praznika, kao i prethodnih godina.

Gradska uprava Mostara 14. oktobra objavila je javni poziv za predlaganje zabavnog programa u okviru manifestacije “Advent u Mostaru 2021. i Doček Nove 2022. na otvorenom”, kojim poziva sva fizička i prava lica iz BiH da daju svoje prijedloge.

Program obilježavanja i proslave božićnih i novogodišnjih praznika završava se 2. januara i traje svega 15 dana, dok je do sada bila praksa da se zimski praznici obilježavaju od 30 do 40 dana.

Srbi u Mostaru kao pravoslavni narod Božić proslavljaju 7. januara, a božićne praznike sve do 14. januara.

Ostavite komentar: