Propisani uslovi za formiranje rezervnog sastava policije

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima propisani su formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije, s ciljem dodatnog obezbijeđenja lica i imovine.

Ovim zakonskim rješenjem, koji će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati u nastavku pete redovne sjednice, jasnije su definisana policijska ovlaštenja, nadležnosti direktora Policije i dodatno angažovanje posebnih jedinica.

“Zbog različitih bezbjednosnih izazova, zakonom se utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije, s ciljem da bi policijski službenici tog sastava, sa onim iz redovnog, mogli obezbijediti maksimalni nivo bezbjednosti lica i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize”, navodi se u obrazloženju zakonskog rješenja.

Izmjenama navedenog zakona pomjerena je starosna granica za zapošljavanje policijskih službenika, s ciljem podmlađivanja kadra u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u utorak, 25. juna.

 

Izvor:(SRNA)Ostavite komentar: