Prodavnice na sjeveru KiM od ponedjeljka “pod ključem”

Predsjednik Udruženja privrednika na sjeveru Kosmeta Radoš Petrović potvrdio je da od ponedjeljka, 1. jula, prehrambene radnje, trgovine i kiosci, pa čak i pekare na sjeveru KiM neće raditi.

On je za današnju Politiku rekao da je to odlučeno na sastanku privatnika zbog nametnutih taksi od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije, koje su privremene prištinske institucije uvele u novembru prošle godine.

Petrović kaže da su te takse žitelje na sjeveru Kosmeta dovele na ivicu humanitarne katastrofe.

Inače, Petrović je u četvrtak uputio apel međunarodnoj zajednici da “stane na put Prištini”.

Neće raditi ni pekare čiji su vlasnici u proteklih deset dana čak za 60 odsto smanjili isporuku hljeba.

U znak solidarnosti s privatnicima koji drže objekte s osnovnim životnim namirnicama, ali i robu široke potrošnje, neće raditi nijedan ugostiteljski objekat, ali ni benzinske pumpe i nije poznato do kada će biti pod ključem.

U toku jučerašnjeg dana rafovi u pojedinim prodavnicama na kojima se prodaju hljeb, mlijeko, brašno, šećer, so i zejtin bili su prazni.

– Posljednje zalihe dugotrajnog mlijeka smo prodali. Već deset dana ne stiže dnevno mlijeko, kao ni mliječni proizvodi. Brašno nemamo, a šećer, so i ulje prodajemo na kilogram. Ljudi su u panici. Od ponedjeljka će sve biti zatvoreno – kazao je za Politiku vlasnik jedne od radnji u Kosovskoj Mitrovici.

I u apotekama u kojima već deset dana ne stižu pošiljke porasla je potražnja. Najviše se kupuju antibiotici, lijekovi za hronične bolesti, ali i antidepresivi, što je posebno izraženo u posljednja tri dana.

– Ono što zabrinjava jeste kupovina antidepresiva. Ponestaju nam zalihe, a kako čujemo, mnogi odlaze u centralnu Srbiju kako bi se snabdjeli lijekovima – kaže radnica jedne apoteke u centru Sjeverne Mitrovice.

Јoš je nepoznato da li će u ponedjeljak biti zatvoreni vrtići, ali, kako Politika nezvanično saznaje, već nekoliko dana se umjesto mlijeka i mliječnih proizvoda daju čajevi, prenosi RTRS.

I u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici situacija je izuzetno teška. Direktor KBC-a Milan Ivanović izjavio je za Politiku da su “sproveli racionalizaciju, posebno mlijeka i mliječnih proizvoda”.

– Uspjevali smo da uz pomoć države Srbije pacijenti ne osjete ove antisrpske mjere, ali kako su nas hermetički zatvorili, pitanje je kako će bolnica funkcionisati. Znali smo s kim imamo posla, znali smo da zapadni mentori podržavaju pakleni plan Prištine, pa smo se donekle obezbijedili sanitetskim materijalom, infuzionim rastvorima, mada su zalihe fiziološkog rastvora na samom kraju – rekao je Ivanović.

On je ocenio da je “Priština sa zapadnim mentorima sve ovo ranije osmislila kako bi se izazvao strah kod Srba, ali i njihov egzodus”.

Dodao je da vjeruje da će “uz pomoć države Srbije i ovaj pakleni plan prebroditi”.

– Bolnica će morati kako zna da liječi pacijente, makar dopremala lijekove i sanitetski materijal vozilima Hitne pomoći – kaže Ivanović, koji dodaje da će zbog nestašice goriva zaposleni u KBC “racionalizovati” prevoz pacijenata, pa će u jednom vozilu put zdravstvenih centara u centralnoj Srbiji transportovati po dva pacijenta.

Ostavite komentar: