Prodanović jasan: Institucije na nivou BiH da vode računa o zaštiti ljudskih prava

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović je povodom 10. decembra – Dana ljudskih prava, apelovao da sve institucije vlasti na svim nivoima u BiH vode računa o zaštiti ljudskih prava, posebno ranjivijih grupa, poštovanju dokumenata i Ustava BiH, kao i proklamovanih standarda u ovoj oblasti.

On je ukazao da je u godini u kojoj se cijeli svijet suočava i sa pandemijom virusa korona potrebno upozoriti na činjenicu da su brojni ljudi, zbog posljedica pandemije, uskraćeni za pravo na osnovnu zdravstvenu zaštitu, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

“Da bi se ovo pravo omogućilo svakom čovjeku, ženi i djetetu u BiH, potrebno je maksimalno poštovati mjere koje donose krizni štabovi i čuvati zdravlje nas i naših porodica”, naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da se danas u cijelom svijetu obilježava Dan ljudskih prava, dan kada su UN donijele Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, kao prvi sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava i prvi dokument u istoriji čovječanstva kojim se proklamuju i promovišu zajednički standardi ljudskih prava koje bi trebalo da postignu sve države i svi narodi svijeta.

“Godina u kojoj obilježavamo 70 godina od ustanovljenja Dana ljudskih prava, ali i 70 godina od donošenja Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao sastavnog dijela Ustava BiH, prilika je da upozorimo na činjenicu da se svuda u svijetu, kao i u našoj zemlji, bilježe značajna, ponegdje i masovna kršenja ljudskih prava”, napomenuo je Prodanović.

On ističe da Dan ljudskih prava uči da ljudska prava predstavljaju osnovna prava koja svaki čovjek stiče rođenjem, koja su neotuđiva i nedjeljiva, svojstvena svima, bez obzira na državljanstvo, prebivalište, pol, nacionalno ili etničko porijeklo, boju kože, vjeru, opredjeljenje ili bilo koji drugi status svakog čovjeka.

“Poštujmo i štitimo ljudska prava koja su osnova svakog civilizovanog i demokratskog društva, a BiH to svakako jeste i trebalo bi da bude i ubuduće”, poručio je Prodanović.

Ostavite komentar: