Prisustvovalo više od 200 učesnika: Dodik na sastanku o projektima sa Saudijskim fondom

09.02.2024. | 11:45

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Banjaluci da je Republika Srpska održala finansijsku stabilnost i da čini sve da je dodatno ojača.

“Kada je riječ o Saudijskom fondu, ranije su odobreni projekti i ne želimo da propustimo nove mogućnosti”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, ministrima i gradonačelnicima, načelnicima opština, direktorima javnih preduzeća, predstavnicima institucija i ustanova, na kojem su predstavljene mogućnosti i načini saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj.

On je najavio posjetu predstavnika institucija vlasti Srpske lokalnim zajednicama u naredna dva mjeseca.

“Želimo da se u svakoj opštini organizuje tim mladih”, istakao je Dodik.

Foto Borislav Zdrinja

Foto Borislav Zdrinja

Sastanku premijera Srpske Radovana Viškovića sa ministrima, gradonačelnicima, načelnicima opština, direktorima javnih preduzeća, predstavnicima institucija i ustanova Srpske prisustvovalo je više od 200 učesnika.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske do sada je započelo i uspješno privelo kraju evaluaciju na dva projekta sa Saudijskim fondom za razvoj.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su na današnjem sastanku predstavljene mogućnosti i načini saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj, koji je već učestvovao u prošloj godini u dva projekta u Srpskoj za koja su izdvojena 32 miliona dolara.

Višković je istakao da je Saudijski fond spreman da daje i donatorska sredstva i kreditne linije.

“Na finansijskom tržištu bilo gdje u Evropi i svijetu nema tako prihvatljivih uslova za kredite. Važno je što Saudijski fond nema limit za izdvajanje kredita”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa gradonačelnicima, načelnicima opština, direktorima javnih preduzeća, predstavnicima institucija i ustanova, te ministrima Srpske na kojem su predstavljene mogućnosti i načini saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj.

On je podsjetio da je Saudijski fond prošle godine u Srpskoj odobrio dva projekta koja se odnose na naučnotehnološki park u Banjaluci i Studentski dom u Foči.

Višković je pojasnio da Saudijski fond daje kreditne linije na period do 20 godina sa grejs periodom do pet godina i sa kamatnim stopama od 1,5 odsto.

Prema njegovim riječima, Sudijski fond nema limit za odobravanje kredita.

“Oni, čak, kažu koliko god projekata budemo imali koje možemo aplicirati i ispunjavaju njihove uslove, oni su spremni da finansiraju. Čak u jednom momentu su spominjali iznos od 500 miliona dolara”, poručio je Višković, te dodao da je to nešto što se treba iskoristiti.

On je rekao da se aplikacije koje se podnose Saudijskom razvojnom fondu značajno razlikuju od onih koje se podnose drugim finansijskim institucijama.

Višković je rekao da je Vlada Srpske zadužila Ministarstvo za finansije, te imenovali osobe i dali kontakt adrese, a koje će se u budužem periodu naći na raspolaganju svim zainteresovanim iz lokalnih zajednica u Srpskoj kako bi tražili pomoć tokom podnošenja aplikacija.

“Učinili smo sve sa pozicije Vlade Srpske da pomognemo svim lokalnim zajednicama, bez obzira na to koji načelnik se u datoj zajednici našao. Važno je da imaju ispravan i kompletan projekat i da podnesu aplikaciju onako kako to zahtijeva Saudijski fond”, poručio je Višković, te dodao da je Vlada tu da bude servis.

On je naglasio da će svi projekti biti skupljeni na jednom mjestu u Vladi Srpske, odnosno Ministarstvu finansija, nakon čega Vlada podnosi aplikaciju u ime svih gradova i opština iz čitave Srpske.

Višković je pojasnio da se u Saudijskom fondu za razvoj aplicira dva puta godišnje, na proljeće i u jesen.

“Prošle godine smo u jesen aplicira dva projekta u Banjaluci i Foči, ti projekti su odobreni, a sada želimo u proljećnom dijelu da iskoristimo ovu priliku i ove ljude smo pozvali da se uključe i da što više projekata bude spremno za proljetno apliciranje u ovom fondu”, ukazao je Višković.

On je rekao da Vlada Srpske ima punu podršku predsjednika Republike, srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, a uključeno je i Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara, jer način protok projekata ide i preko tog ministarstva.

Višković je rekao da će Srpska, kada se skupe svi projekti iz lokalnih zajednica i javnih preduzeća, onda odlučiti koji će se aplicirati i koji će iznos biti u pitanju.

“Ovdje su danas osim gradonačelnika i načelnika bili i direktori javnih preduzeća, ustanova, ministri i svi projekti će biti objedinjeni i kada budu na stolu onda ćemo ocijeniti koji mogu biti aplicirani”, dodao je Višković, te istakao da ne mogu svi projekti biti aplicirani prema Saudijskom fondu.

On je pojasnio da tu nije riječ o sredstvima koja će doći u budžet Srpske kako bi se krpile neke rupe koje se i sada ne krpe, nego je riječ o razvojnim projektima.

Načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović rekao je da ova opština ima 10 projekata koje bi aplicirala prema Saudijskom fondu, a u vezi sa srednjoškolskim centrom i regulaciji rijeka.

“Predložićemo projekte i pratićemo sve u vezi sa apliciranjem”, istakao je Božović.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica rekao je da ova opština planira da aplicira projekte koji se odnose na sektor poljoprivrede, a koji vrijede 20 miliona KM.

Bjelica je pohvalio saradnju sa Vladom Republike Srpske, te istakao da je do sada odrađen značajan broj projekata u opštini.

“Vlada Srpske je uvijek na usluzi opštini Sokolac”, zaključio je Bjelica.