Pripremljen novi Zakon o PDV, poreska stopa ostala ista

U javnosti se u posljednje vrijeme sve više spekuliše o reformi poreza na dodatu vrijednost, odnosno da će biti uvedeno nekoliko stopa ovog poreza.

Međutim, kako Srpskainfo saznaje u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, od te priče, bar još neko vrijeme, nema ništa.

– Istina je da je pripremljen novi zakon o PDV. Međutim, on je samo tehnički prilagođen standardima u Evrospkoj uniji, ali stopa PDV je nepromijenjena – 17 odsto za sve proizvode – kaže izvor SrpskaInfo.

Kako saznajemo, na sjednici UO niko se i nije zalagao za uvođenje nekoliko stopa PDV.

Novi zakon je pripremljen, a ne može da ide u dalju proceduru, jer nije formirana vlast na nivou BiH.

Naš izvor, ipak, kaže da će o zakonu konačnu odluku donijeti politika.

Informaciju o novom zakonu potvrdio nam je i Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, koji navodi da je ostala ista stopa PDV od 17 odsto na promet, te nulta stopa na izvoz.

– Nisu mjenjani ni rokovi plaćanja. Dakle, samo je zakon usklađen sa direktivama EU, jer je naš zakon u primjeni od 2006. godine, a u međuvrememu se puno toga promjenilo u Evropskoj uniji – dodaje on, navodi SrpskaInfo.

Kaže da je zakon pripremljen u formi nacrta i da se na njemu radilo oko dvije godine sa stručnjacima iz EU.

Ipak, samo nekoliko dana prije direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula tvrdi da je reforma PDV sistema potrebna, naročito kada je u pitanju promet skupih roba, koje bi se oporezivale višom stopom od 17 odsto. Ističe i da ima više načina za sprovođenje tih reformi.

– Ja se zalažem za oporezivanje luksuza, pogotovo se zalažem za oporezivanje uvoza tih skupih automobila, ali se oni mogu oporezovati ne u okviru PDV-a, već u okviru i dodatnih akciza. Isto tako mogu se oporezovati i kroz primjenu direktnih poreza – kaže Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Bosna i Hercegovina i Danska jedine su zemlje u Evropi koje imaju jedinstvenu stopu PDV. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj zaključila da je jedinstvena stopa kombinovana s direktnim transferima siromašnim slojevima efikasnija od uvođenja diferenciranih stopa.

 

 Ostavite komentar: