Prijedlog poslanika Naše stranke: Ukinuti Predsjedništvo BiH i Dom naroda

Poslanici Naše stranke u parlamentu BiH Predrag Kojović, Damir Arnaut i Mirjana Marinković Lepić, te predsjednik stranke Edin Forto i član Sabina Ćudić predstavili su danas svoja rješenja za ustavne reforme kojima se predlaže jedan predsjednik, te ukida Dom naroda.

Oni tvrde da bi “pomirili ono što se do sada činilo nepomirljivim”, da je to ravnopravan pristup kolektivnim pravima i građanskim i individualnim pravima, da to znači skidanje BiH sa mape država slučajeva i stavljanje na mapu normalnim država koje grade parlamentarnu demokratiju.

Prva promjena koju predlaže Naša stranka je da umjesto tročlanog Predsjedništva BiH, BiH ima samo jednog predsjednika kome bi ovlaštenja bila znatno smanjena.

“Predsjednik će imati samo ceremonijalna ovlaštenja, kako je i u evropskim državama dok se spoljna politika, odbrana, imenovanja ambasadora prebacuju na Savjet ministara”, rekao je Arnaut.

Još jedna izmjena u vezi sa predsjednikom odnosi se na njegov izbor, odnosno da ne bi bio biran direktno nego u parlamentu BiH, a mandat bi mu bio ograničen na četiri godine i imao bi potpredsjednika koji ne bi mogao biti iz istog naroda kao i predsjednik.

“Ovo su minimalne promjene koje maksimalno zadovoljavaju i presude međunarodnog suda”, rekao je Arnaut.

Kada je riječ o Domu naroda parlamenta BiH to bi, kako predlažu iz Naše stranke, bila druga “značajna ustavna reforma” koju je ova stranka okarakterisala kao “groblje dobrih zakona”.

Oni ističu da se sve blokade dešavaju u Domu naroda, zbog čega predlažu ukidanje ovog doma, te ojačavanje Predstavničkog doma u kojem bi umjesto 42 bilo 66 poslanika.

“Naš prijedlog je revolucionaran jer radi ono što se do sada činilo nemogućim, briše nacionalni prefiks, a istovremeno osnažuje državu”, rekla je Ćudić.

S obzirom na to da je cilj Doma naroda zaštita vitalnog nacionalnog interesa, svaki narod bi u parlamentu BiH formirao svoj klub za zaštitu nacionalnog interesa koji bi funkcionisao po istom principu kao i do sada – ukoliko postoji neslaganje o vitalnom nacionalnom interesu odlučuje Ustavni sud BiH.

Zakoni i sve druge odluke se u parlamentu usvajaju kao i do sada – većina koja uključuje i potrebnu entitetsku većinu.

Takođe parlament bi imao jednog predsjednika i jednog zamjenika koji ne pripadaju istom narodu.

Ostavite komentar: