“Preporuka je da se vakcinišu svi građani”: Sačinjena finalna verzija plana vakcinacije u Srpskoj

U Republici Srpskoj vakcinu protiv virusa korona prvi će primiti zdravstveni radnici koji rade sa kovid pacijentima na sekundarnom nivou, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Epidemiolog Jela Aćimović istakla je da se plan za vakcinaciju širio, prema informacijama koje su pristizale o vakcini, te da je sada spremna finalna verzija.

Ona je navela da su prioritetne grupe zdravstveni radnici, te zaposleni i korisnici staračkih domova.

“Poslije vakcinacije ovih grupa treba da se vakcinišu stariji od 65 godina, s obzirom da su mnogo osjetljiviji na komplikacije koje prouzrokuje virus i podložnije teškim ishodima”, napomenula je Aćimovićeva.

Nakon njih, dodala je ona, prioritet su osobe sa hroničnim oboljenjima koja predstavljaju podlogu za teži ishod kovida 19.

“Kada svi oni budu vakcinisani, naredna faza vakcinacije biće među radno sposobnim stanovništvom, te će prioritet biti oni koji rade na mjestima bitnim za funkcionisanje društva, kao što je nastavno osoblje, radnici u vrtićima, policajci i slično”, rekla je Aćimovićeva.

Ona je napomenula da je trenutno u pripremi edukacija za zdravstvene radnike koji će vršiti vakcinaciju.

“Preporuka je i da se vakcinišu svi građani, bez obzira da li su imali virus korona, jer nije poznato koliko se antitijela zadržavaju u organizmu, te je bilo slučajeva i da neki građani ponovo obole”, rekla je Aćimovićeva.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da su u toku razgovori o nabavci vakcina iz Rusije, kao i o tome da li će u pitanju biti 200.000, 300.000 ili 400.000 doza.

Zeljković je istakao da se očekuje da će kroz GAVI Republika Srpska i Federacija BiH dobiti po par hiljada doza, koje će se u Srpskoj odmah distribuisati na teren kako bi se vakcinisale prioritetne kategorije – zdravstveni radnici i starija populacija.

On je naveo da će preko Kovaks mehanizma prve količine biti manje i neće biti skladištene nego korištene odmah, te da se krajem januara očekuje donacija Unicefa u vidu opreme, te da će se moći skladištiti više desetina hiljada doza.

Ostavite komentar: