Preminuo muškarac iz Sarajeva: Korona do sada “odnijela” 164 života u Federaciji

U protekla 24 časa u Federaciji BiH korona virus je odnio jedan život, a preminuo je muškarac iz Sarajeva.

Do sada su zabilježena 164 smrtna slučaja, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U Federaciji BiH do sada je testirano 87.950 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 7.091 osobe, od čega su 3.493 žene i 3.598 muškarci. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavilo 3.595 pacijenata, a u protekla 24 časa oporavile su se 84 osobe.

Podsjećanja radi, u protekla 24 časa u FBiH je testirano 398 uzoraka, od kojih je 78 pozitivnih na COVID-19.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva upozoravaju da je neophodno da se građani pridržavaju mjera lične zaštite, da drže razmaka od dva metra i izbjegavaju rukovanja i grljenja, da nose maske u zatvorenom javnom prostoru, te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, da često i temeljno peru ruke, te održavaju ličnu higijenu.

–”Zbog izrazito nepovoljne epidemiološke situacije, građanima se preporučuje da izbjegavaju javna okupljanja i maksimalno ograniče svoja kretanja i kontakte sa drugim osobama”, poručuju iz ovog ministarstva i podsjećaju da je rad poslovnih subjekata dozvoljen uz primjenu opštih i specifičnih preporuka radi sigurnosti osoblja i klijenata.

“Svim pravnim i fizičkim osobama koja zapošljavaju više od 20 radnika i koji do sada nisu donijeli krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi, naređeno je da što hitnije donesu navedeni plan kojim će biti usklađena organizacija rada navedenih subjekata sa datim preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo”,  naglašavaju u resornom ministarstvu, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: