Preminuo Krajišnik! Prvi predsjednik Narodne skupštine Srpske izgubio bitku sa koronom

Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Momčilo Krajišnik, preminuo je u 76.godini od posljedica korona virusa.

“Obavještavamo javnost i medije da je jutros 15.9.2020. godine, u šest časova u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS, od posljedica infekcije novim korona virusom preminuo gospodin Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. Poslovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske na čelu sa generalnim direktorom prof. dr Vladom Đajićem izjavljuje iskreno saučešće porodici preminulog”, saopšteno je iz UKC RS.

Krajišnik je zbog infekcije virusom korona i obostranom upalom pluća 30. avgusta primljen na Kliniku intenzivne medicine UKC.

Poslije prvih višestranačkih izbora 1990.godine kao kadar SDS-a obavljao je funkciju predsjednika Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, a zatim je izabran i za prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Na izborima 1996.godine izabran je za prvog srpskog člana Predsjedništva dejtonske BiH.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u februaru 2000. godine podigao je tajnu optužnicu protiv Momčila Krajišnika. Francuski specijalci SFOR-a uhapsili su ga u ranim jutarnjim satima 3. aprila 2000. godine u kući na Palama i odveli u Hag.

Krajišnik je presudom Haškog tribunala 17. marta 2009. osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene tokom rata u BiH.

Nakon odslužene dvije trećine kazne, pušten je na slobodu 2013. godine.

Bio je predsjednik Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske.

 

Ostavite komentar: