Premijer RS razgovarao sa Radom Rakuljem: Veća januarska penzija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas sa predsjednikom Udruženja penzionera Republike Srpske Radom Rakuljem.

Višković je istakao da će Vlada uvijek imati razumijevanja za penzionere u Srpskoj.

Rakulj je upitao premijera Srpske da li će biti prostora za povećanje penzija i dodao da je zadovoljan primjenom Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Predsjednik Vlade Srpske je poručio da je Vlada obavezna da svakog prvog u godini radi usklađivanje penzija sa rastom prosječne plate i rasta tržišnih cijena.

Višković je najavio da će Vlada obezbijediti dodatna sredstva u budžetu od pet do šest miliona KM radi sprovođenja zakonske obaveze redovnog usklađivanja penzija za 70.000 penzionera u Srpskoj u ovoj godini.

“Radi usklađivanja penzija sa rastom prosječne plate i rasta tržišnih cijena Zakonom je predviđeno da penzionerima ide 50 odsto od prosjeka povećanja najniže plate i tržišnih cijena. Ovaj put je 2,17 odsto povećanja za penzionere”, kaže Višković i dodaje da će januarska penzija biti isplaćena sa povećanjem.

On je naglasio da će Vlada sve naredne poteze u vezi penzionerske populacije povlačiti nakon dogovora i usaglašavanja stavova sa Udruženjem penzionera Republike Srpske. Premijer Srpske je poručio da će se iz budžeta Republike, uvijek kada materijalne mogućnosti to budu dozvoljavale, pomoći penzionerima i više od 2,17 odsto i vanrednim usklađivanjima penzija.

Rakulj je rekao da je Vlada opredijeljena da sarađuje neposredno sa Udruženjem penzionera, te da će, kada se god stvore materijalne pretpostavke, izdvojiti više sredstava za penzionere koji su siromašni.

Sastanku su prisustvovali ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i direktor Fonda PIO Mladen Milić.

 

Izvor / Foto:(RTRS)

 

Ostavite komentar: