Premijer na “Invest Srpska”: Investitore osloboditi plaćanja poreza i doprinosa za novozaposlene

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Laktašima da Republika Srpska ima brojne pogodnosti za investitore, ističući da su stope poreza i doprinosa među najnižima u regionu, kao i da Srpska nema porez na dividendu.

Višković je podsjetio da je Vlada Srpske nedavno kreirala određena zakonska rješenja kojima je neoporezivi dio plata podigla na 700 KM, “čime je daleko iznad konkurencije”.

“Svake godine prilikom kreiranja budžeta uvodimo olakšice za privredu. Pri kreiranju budžeta za 2021. godinu smanjili smo administrativne i komunalne takse i kroz to znatna sredstva ostavili našem realnom sektoru, kako bi on mogao što više investirati u povećanje proizvodnje i povećavati plate zaposlenima”, rekao je Višković.

Na prvoj panel diskusiji “Mogućnost investiranja u Republiku Srpsku” u sklopu Prve investicione konferencije koja se održava u Laktašima, Višković je istakao da je Vlada opredijeljena da u narednom periodu, za nove domaće i strane investitore, kreira mjeru kojom će ih na određeni period osloboditi plaćanja poreza i doprinosa za novozaposlene radnike.

“Sa socijalnim partnerima ćemo pregovarati da li će ta mjera biti na 12, 24 ili više mjeseci, zavisno od toga koliko je investicija i koliko je zaposleno novih radnika. Osim toga, posebne povlastice smo planirali za investitore iz IT sektora”, naveo je Višković.

Popović: Najveći potencijal razvoja u mladim inovatorima

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović izjavio je danas da je ključ razvoja svake zemlje znanje i da najveći potencijal razvoja Srbije, ali i Republike Srpske, leži u mladim inženjerima i inovatorima.
On je na otvaranju Prve investicione konferencije, koju organizuje Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske, naveo da izazovi usljed pandemije virusa korona traže pronalaženje novih modela poslovanja, upravljanja i finansiranja.

“Dostignuća naših inženjera valorizuju se na globalnom tržištu samo kroz akvizicije čija vrednost prevazilazi stotine miliona evra. Znanje i inovacije su ključni faktori razvoja Srbije”, naglasio je Popović.

On je rekao da je Srbija u savremenu inovacionu infrastrukturu uložila više od 100 miliona evra, a da je u prošloj godini izvoz ITK usluga iznosio 1,5 milijardi evra ili gotovo osam odsto od BDP-a.

Popović je naveo da je u prethodnom periodu proaktivnim djelovanjem i donošenjem odgovarajućih paketa ekonomskih mjera Srbija, kao nijedna zemlja u Evropi, uspjela da apsorbuje negativne ekonomske efekte pandemije kovida 19.

“U prilog ovoj tezi ide i aktuelna činjenica da će Srbija ovu godinu završiti sa rastom bruto domaćeg proizvoda /BDP/ od sedam odsto, čime se svrstava u red najbrže rastućih ekonomija u Evropi”, naveo je Popović.

On je podsjetio da je, gledajući po broju stanovnika, četrvtu godinu za redom Srbija svjetski lider u broju otvorenih radnih mjesta kroz projekte stranih direktnih ulaganja.

Čubrilović: Politička stabilnost – Prednost Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da su svi organi i institucije Srpske u punoj funkciji, što je je prednost koja daje dodatnu političku stabilnost za potencijalne investitore.

“Ne treba da izgubimo iz vida činjenicu da je BiH jedinstven ekonomski prostor tako da legislativa iz ugla Narodne skupštine nije uvijek dovoljna kako bi se investitori ovdje osjećali sigurnim. Ovdje treba stabilnost, prvenstveno politička, jer niko neće uložiti kapital tamo gdje ima nedoumica”, rekao je Čubrilović na prvoj panel diskusiji u okviru Prve investicione konferencje koja se održava u Laktašima.

On je naglasio da je zahvaljujući Vladi i ministarstvima parlament Srpske donio zakone koji omogućavaju da potencijalni investitori mnogo brže dođu do odgovarajućih dozvola.

Vrhovac: Cilj brže i lakše ulaganje u privredu Srpske

Direktor Investiciono-razvojne banke /IRB/ Dražen Vrhovac rekao je danas da je osnovni cilj Prve investicione konferencije da se domaćim i stranim investitorima omogući da na najbrži i najlakši način investiraju u Srpsku.

Vrhovac je naglasio da su, kako u IRB-u, tako i Vladi Srpske, potpuno ubijeđeni o neophodnosti kreiranja jednog ovakvog događaja na najvišem nivou i o potrebi promišljanja o pravcima razvoja i načina kako pomoći privredi Srpske, te domaćim i stranim investitorima da na najbrži i najlakši način investiraju u Srpsku.

“Kada kažem najviši nivo, ne mislim samo na politički, već na direktore banaka, privrednike, kako međunarodne koji investiraju u Srpsku, tako i domaće”, rekao je Vrhovac na početku dvodnevne konferencije koja se održava u Laktašima.

Ostavite komentar: