Predstavnici EU u posjeti Bihaću, stanje zabrinjavajuće

Evropska unija uradila je mnogo po pitanju migranata, ali jedno ne može, a to je zamijeniti predstavnike državnih vlasti, poručili su to predstavnici Evropske komisije i Evropske unije koji su danas stigli u Bihać.

Sitacija je kažu zabrinjavajuća, a kamp Vučjak mora biti što prije ukinut jer migranti žive u potpuno neprihvatljivim uslovima. Predloženo je i da novi kampovi za migrante budu u Sarajevu i Tuzli, iako iz tuzlanskih mjesnih zajednica na ovu ideju već negoduju. Predstavnici Evropske unije kažu da novac za te namjene čeka i da je 36 miliona evra planirano za migrantsku krizu u BiH.

“Od 10 miliona evra koji su već odobreni od 36 miliona koje sam pominjala, 10 je odobreno u avgustu da bi se oni iskoristili za povećanje kapaciteta, odnosno prihvatni centara, međutim ono što nismo mogli je da zamijenimo vlasti u ovoj državi, jer su oni ti koji trebaju da identifikuju te centre”, istakla je Mihela Matuela, šef Odjeljenja za BiH pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Predstavnici Evropske unije nisu željeli da govore o tome što Evropska unija daje novac za migrantsku krizu u BiH a istovremeno svojim članicama daje novac da štite svoje granice, odnosno nisu željeli da komentarišu da li to znači da je plan Evropske unije da se migranti trajno nasele u BiH.

Zato su poručili da pomno prate kako se troši novac namijenjen migrantskoj krizi kao i da će ispitati sve izvještaje o dešavanjima na granici sa Hrvatskom i svjedočenjima migranata kako ih tamošnja policija tuče i pljačka. Ipak, kako kažu prioritet je pomoći migratima prije nego što stigne zima.

“Vidimo sada da smo na početku zime i vidimo mnogo ranjivih kategorija i izbjeglica koji se nalaze vani bez smještaja bez tih kapaciteta vidimo veliki broj ljudi koji su u Vučjaku koji su u potpuno neprihvatljivim uslovima”, rekao je Martin Tašner, šef Odjeljenja pri Generalnoj direkciji za evropsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći.

Vlasti Unsko-sanskog kantona traže i hitan sastanak Ministarstva bezbjednosti sa svima koji su uključeni u migrantku krizu, na kome bi bila donesena odluka gdje će i kada kamp Vučjak biti izmješten. To su saopštili i delagacijama. Poručuju dvije godine nas niko ne shvata ozbiljno, a nove lokacije na ovom području, kako kažu, ne dolaze u obzir.

“Građani ovog kantona su jasno poslali poruku da Bira i Miral moraju ići van, skupština kantona je jasno kazala da se mora ići van. Meni je žao što su svi u ovom procesu zakazali i što nisu slušali šta smo od oktobra prošle godine govorili”, istakao je Mustafa Ružnić, premijer USK.

Problema ne manjka ni u Kantonu Sarajevo po pitanju migrantske krize. Održana je hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo o smještaju migranata na koju su stigli svi načelnici opština ovog kantona. Za to vrijeme incidenata u kojima su migranti glavni akteri ne manjka. Dvadesetsedmogodišnji Libijac zadržan je u sarajevskom Univerzitetskom centru zbog teških tjelesnih povreda.

Na graničnom prelazu Doljani spriječeno je krijumčarenje osam ilegalnih migranata iz BiH u Hrvatsku. A ovih dana pojavio se i snimak u kome migranti gaze Drinu i namjeri da stignu u Srbiju.

 

Izvor:(ATV)

 Ostavite komentar: