Predsjedništvo o migrantskoj krizi: BiH neće biti baza za smještaj migranata

Predsjedništvo BiH usvojilo je Zaključak o rješavanju pitanja migrantske krize u Bosni i Hercegovini, kazavši da naša zemlja neće biti baza za smještaj migranata.

Predsjedništvo BiH konstatira da Bosna i Hercegovina neće biti teritorija/baza za smještaj migranata. Predsjedništvo BiH konstatira da Vijeće ministara BiH, niti na ponovljeni zahtjev Predsjedništva BiH, nije dostavilo sveobuhvatan i detaljan plan konkretnih mjera i aktivnosti koje je potrebno preduzeti radi rješavanja problema migrantske krize.

Predsjedništvo BiH konstatira da je ovakvim postupcima došlo je do usložnjavanja situacije s migrantima. Stoga će Predsjedništvo BiH će pokrenuti razgovore s nadležnim organima Republike Srbije i Crne Gore u cilju rješavanja pitanja ilegalnih migracija, prenosi Klix.ba.

Predsjedništvo BiH poziva nadležne nivoe vlasti da se aktivno uključe i pomognu u rješavanju pitanja migranata u Unsko-sanskom kantonu.

Takođe, Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske, s dva glasa za (članovi PBiH Željko Komšić i Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (predsjedavajući PBiH Milorad Dodik).

Predsjedavajući Dodik najavio je pokretanje pitanja vitalnog entitetskog interesa u skladu s rokovima propisanim Ustavom i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH. 

Ostavite komentar: