Predsjednik RS o kominikeu: Dejton narušavaju zemlje Kvinte na čelu sa SAD-om i Britanijom

09.12.2022. | 14:46

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da, ako iko narušava Dejtonski mirovni sporazum i ako je iko BiH kreirao kao neuspješnu, onda su to članice Savjeta za sprovođenje mira /PIK/, zemlje Kvinte predvođene SAD i Velikom Britanijom, i to pokazuje svu njihovu licemjernu politiku.

Dodik je istakao da već dugo ne čita saopštenja PIK-a, ali je na sugestiju saradnika odlučio da ga komentariše.

“Što se tiče slobode medija, ona je ovdje potpuna, ali i zloupotrijebljena od pojedinih medija poput BNTV, koju oni podržavaju”, naglasio je Dodik na “Tviteru”.

On je naveo da će Republika Srpska zakonski regulisati širenje lažnih vijesti i govora mržnje i ti zakoni će biti potpuno usklađeni s evropskom regulativom.

U kominikeu nakon dvodnevne sjednice Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira “osudio je svaki oblik secesionističke retorike i djelovanja”, te pozvao vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj da “prestane sa svim aktivnostima kojima se krši Opšti okvirni sporazum za mir, uključujući Ustav BiH, ili kojima se ugrožavaju državne nadležnosti ili suverenitet i teritorijalni integritet BiH”.

PIK treba sam da se raspusti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi Savjet za sprovođenje mira /PIK/ trebalo sam sebe da raspusti, te da je samoproglašen i nije dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik smatra da bi PIK trebalo i da otpusti Kristijana Šmita, koji nikog ne predstavlja.

“A, ne da ovdje nama postavlja neke uslove, to je davno prošlo vrijeme. Godinama već ne čitam te kominikee niti me zanimaju, to je organ u koji iz egzotičnih razloga dolaze i oni koji nisu nikada bili u Sarajevu da ga posjete”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ponovio da teritorijalni integritet BiH nije upitan, ako je ustavan.

“I u tom pogledu mislim da imam korektniji stav nego PIK, koji stalno nešto izmišlja i pokušava da nam podvali ovdje rješenja koja uopšte ne idu sa onim što je ustavni poredak”, rekao je Dodik.

On smatra da je časno boriti se za Ustav, poštovati ga, kao i zakone.

“A oni to ne čine i masovno to krše, pa dođu ovde da nama drže predavanje kako treba da se ponašamo”, rekao je Dodik.

On je istakao da će doći dan kada PIK-a više neće biti u BiH i neće moći da legalizuje lažnu baštinu.

“Oni su izmislili pitanje državne imovine, a koje je riješio Dejtonski sporazum, tako što je u Ustavu BiH navedeno da sve ono što nije izričito dato BiH, da pripada entitetima”, rekao je Dodik.

On je istakao da niko neće dirati imovinu Republike Srpske.

“Ukoliko budu insistirali na oduzimanju imovine, odnijećemo je izvan BiH. To je legitimno, legalno i to niko ne može da nam oduzme, pa ni umišljeni ambasadori ili predstavnici PIK-a”, rekao je Dodik.

On je rekao da treba sjesti i razgovarati o tome šta se može uraditi da bi se relaksirale stvari u BiH, ali da PIK nema ništa sa budžetom zajedničkih institucija niti treba da govore šta se treba ili ne treba uraditi u BiH.