Predsjednik Skupštine grada Bijeljina: Nije dobro što je povučen prijedlog budžeta

Skupština grada Bijeljina usvojila je danas većinu tačaka, koje je predložio gradonačelnik, ali nije dobro što je povukao Prijedlog budžeta za ovu godinu, rekao je predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević.

Đurđević je smatra da nije dobro i da ih stavlja u probleme to što je na zahtjev gradonačelnika povučen Prijedlog budžeta za ovu godinu.

“Od pedesetak tačaka imamo samo dvije koje nisu bile usvojene”, rekao je Đurđević novinarima po završetku sjednice Skupštine.

On smatra da nimalo korektno nije bilo ni saopštenje Gradske uprave u kojem se funkcioneri i odbornici grada nazivaju raznim pogrdnim imenim, te smatra da do ne doprinosi ni dogovoru, niti nekoj budućoj saradnji, a ne može donijeti ništa dobro bilo kome.

“To sam rekao i na prvoj sjednici kada sam i sam bio nazivan takvi imenima, ali sve to moramo ostaviti po strani i probati naći najmanji zajednički imenilac da Gradska uprava funkcioniše zajednički”, rekao je Đurđrvić.

On je naveo da su danas usvojeni Etički kodeks odbornika Skupštine grada, koji je posljednji put usvojen 2004. godine, kao i Program rada Skupštine dok su sa dnevnog reda na prijedlog Komisije za propise skinuti svi programi za 2021. godini.

“Članovi Komisije su smatrali da ne mogu biti usvojeni jer nemamo budžet Grad, a ne znamo u kom obliku će on biti”, rekao je predsjednik Skupštine grada.

On smatra da je veoma važno za sve građane Bijeljine što je usvojen zaključak kojim se zadužuju svi, i gradonačelnik i preddsjednik Skupštine, da u roku od 90 dana u saradnji sa nadležnim odjeljenjima, stručnim licima za ekologiju, sačine prijedlog mjera za smanjenje zagađenja vazduha.

Đurđević je kao predsjednik Skupštine zadužen da organizuje tematsku sjednicu o toj temi, a na kojoj će usvojiti mjere. “Nadam se da do sljedeće sezone grijanja, u saradnji i dogovoru, barem djelimično riješimo taj problem”, dodao je on.

Skupština je danas podržala inicijatu za izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, a Đurđević smatra da je neophodno definisati mehanizme za buduće djelovanje.

Usvajanjem niza informacija i izvještaja kao o pripremama za proljetnu sjetvu, stanju jesenje sjetve, zaštiti životne sredine, kao i izvještaja o situaciji u kulturi i komunalnoj infrastrukturi, završena je druga sjednica Skupštine grada Bijeljnna.

Nakon što je gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović povukao sa dnevnog reda Prijedlog budžeta za ovu godinu, skupštinska većina je skinula i prijedloge programa iz oblasti komunalne potrošnje, koji zavisi od budžetskog okvira, čemu se gradonačelnik protivio uz obrazloženje da će to izazvati probleme u radu odjeljenja Gradske uprave.

Ostavite komentar: