Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa Palmerom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metjuom A. Palmerom.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnoj saradnji zemalja, aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH te aktivnostima BiH na njenom evropskom putu.

Govoreći o evropskim integracijama, članovi Predsjedništva BiH su naveli da bi Evropska komsija do kraja maja ove godine trebala uputiti Mišljenje na dostavljene odgovore iz Upitnika Evropske komisije.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Palmer je ponovio da SAD ostaju čvrst i posvećen partner Bosni i Hercegovini u sprovođenju reformi i ispunjavanju uslova za napredak ka euroatlantskim integracijama.

Naglasio je da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ima lidersku poziciju u budućim koracima koje treba preduzeti na putu ka EU, a takođe i u bržoj sprovođenju paketa socio-ekonomskih reformi koje trebaju da omoguće bolji život građanima BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili da je evropska budućnost BiH neupitna i da ekonomske reforme, privredni rast, kao i borba protiv korupcije u svim sferama društva, trebaju biti u fokusu djelovanja vlasti u BiH u narednom periodu.

Pored ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erika Nelsona, na sastanku je učestvovao i Brock Bierman, pomoćnik USAID administratora za Evropu i Evroaziju, kojem su članovi Predsjedništva BiH zahvalili na dosadašnjem angažmanu i pomoći USAID-a na raznim projektima od značaja za bh. društvo i ekonomiju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH. 

Ostavite komentar: