Predizborno obećanje Milorada Dodika palo u vodu

Optimistično obećanje srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, da će prosječna plata u Republici Srpskoj do 30. juna ove godine iznositi 500 evra, nije se ispunilo, čime su se pokazala tačnim ranija predviđanja ekonomskih analitičara da je ovako nešto nemoguće očekivati u tako kratkom roku.

Dodik je prošle godine u više navrata izjavio da će se, “na osnovu iskustva drugih zemalja, zalagati da se u Srpskoj iskreira takvo okruženje” koje će dovesti do toga da do 30. juna prosječna plata poraste na 500 evra, a u narednih godinu dana na čak 1.000 evra.

– Ono što želimo iduće godine jeste povećanje prosječne plate. Odmah poslije izbora ćemo sjesti, izračunati i vidjeti šta nam je potrebno da osiguramo da prosječna plata bude 1.000 KM – kazao je Dodik u oktobru prošle godina u intervjuu za ATV.

Isto je ponovio i par dana kasnije gostujući na RTS, te još dodao da će se raditi na tome da 2020. godine prosječna plata poraste na čak 1.000 evra.

– Mislim da je to izvodljivo. Vjerujem da ćemo polovinom šestog mjeseca već stići da 500 evra prosječne plate. Treba da nam bude cilj da što prije dostignemo prosječnu platu i od 1.000 evra. Ako hoćemo da sačuvamo stanovništvo, moramo brzo djelovati i to mora da bude vidljivo – izjavio je Dodik za RTS.

Višković oprezan

Devet mjeseci kasnije prosječna plata u Srpskoj iznosi 910 KM, što doduše jeste povećanje u odnosu na oktobar prošle godine kada je iznosila oko 880 KM, ali ipak daleko ispod zacrtane granice.

Ekonomski analitičari ističu da je Dodikovo obećanje bilo preoptimistično, što se na kraju i potvrdilo. Podsjećaju da je, za razliku od Dodika, premijer Srpske Radovan Višković bio mnogo oprezniji kod davanja obećanja, te se nije želeo obvezivati rokovima kada je pričao o povećanju prosječne plate.

Iako je Vlada Srpske već počela da radi na nekim mjerama koje bi trebale dovesti do povećanje prosječne plate, analitičari ističu da nije realno očekivati da će prosječna plata u ovoj godini uopšte dosegnuti 1.000 KM. Tako nešto, ističu oni, može se možda očekivati tek naredne godine.

– Teško je prognozirati kada bi prosječna plata mogla doći na 1.000 KM. Ono što je sigurno jeste da su mjere koje je Vlada Srpske započela pomalo komplikovane. To se, prije svega, odnosi na mjere koje su stupile na snagu od 1. jula, a vezane su za povrat od 30 ili 70 odsto novca na doprinose uplaćene za povećanje plata – smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Smanjiti doprinose

On ističe da je teško predvidjeti da će poslovni ljudi povećati tako lako plate.

Pavlović smatra da je ta beneficija s jedne strane dobrodošla, ali da to, ipak, treba biti mjera aktivnog pristupa povećanju plata.

– Dakle, to što je Vlada Srpske uradila je dalo neki rezultat, ali da bi se dobio pravi efekt potrebno je značajno smanjiti doprinose na isplaćene plate. Građani bi po tom osnovu dobijali veće plate, pa bi mogli računati i na veće penzije – kaže Pavlović.
Dodaje da je Vlada Srpske pokazala dobru volju i pokrenula neke mjere u cilju povećanja plata, ali se boji da to neće u skorijem roku dovesti do povećanja prosječne plate na 1.000 KM, niti da će uskoro dati pravi efekat.

Velika budžetska potrošnja

Slično mišljenje dijeli i ekonomski analitičar Slaviša Raković, koji kaže da je teško davati prognoze o povećanju plata, jer je dosta toga vezano, ne samo za budžetske korisnike, nego i za sektor privređivanja.

– U tom smislu ne vidim mogućnost povećanja plata, jer je poznata stvar da u oba ta sektora, koja su direktno pod kontrolom vlasti, vlada preveliko zapošljavanje, što izaziva povećanu budžetsku potrošnju. Stvari trebaju da budu poredane tako da idu investicije, a ne povećanje potrošnje. Iz tog razloga mislim da nema prostora za povećanje prosječne plate – smatra Raković.

Ističe da u privatnom sektoru definitivno ima prostora za povećanje, ali da to opet zavisi od pregovora sindikata i poslodavaca.

– Prije svega, to zavisi od dogovora oko minimalne plate, koja je osnovica za obračunavanje svih plata. Ono što je evidentno jeste da u posljednjih 15 godina ne postoji politika dohodaka ili politika plata u Srpskoj. I to jedna od politika koje podrazumijevaju vođenje ekonomske politike – ističe Raković.

On smatra da nema nikakve sumnje da će se u nekom roku od godinu dana prosječna plata vjerovatno približiti magičnoj cifri od 1.000 KM.

Porast od 63 KM za godinu dana

Prosječna plata u Srpskoj je za godinu dana porasla 63 KM i u maju ove godine prešla prag od 900 maraka. Naime, sa 847 KM, koliko se u Republici Srpskoj isplaćivalo u maju 2018. godine, ona je u junu mjesecu ove godine iznosila 910 KM.

Kako je juče saopšteno iz Republičkog zavoda za statistiku, prosječna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u junu ove godine iznosila je 910 KM, dok je prosječna mjesečna bruto plata iznosila 1.413 KM.

Posmatrano po područjima, u junu je najviša prosječna plata, nakon oporezivanja, isplaćena u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, i iznosila je 1.404 KM. S druge strane, najniža prosječna plata nakon oporezivanja u junu ove godine isplaćena je u području umjetnosti, zabave i rekreacija, i iznosila je 625 KM.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

Ostavite komentar: