“Pratićemo situaciju”: Šeranić tvrdi da su škole dobile uputstva kako da se u njima niko ne zarazi

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Bijeljini da je početak školske godine svakako izazov, te da je Ministarstvo prosvjete i kulture, zajedno sa Institutom za javno zdravstvo i uz podršku Ministarstva zdravlja, obezbijedilo sve preduslove koji su potrebni u ovom trenutku da sve protekne u najboljem redu.

Ministar Šeranić razgovarao je danas u Bijeljini sa gradonačelnikom Mićom Mićićem o sprečavanju širenja epidemije virusa korona na ovom području, te radu kontrolnih organa u gradu, prije svega Komunalne policije i inspekcije i koordinaciji rada te dvije institucije.

“Prošla sedmica je bila, u posljednjih šest, sa najmanje zaraženih u Republici Srpskoj. Pokazalo se da su asistencije policije u pojedinim sredinama urodile plodom i da sprovođenje ovih mjera doprinosi ograničavanju i suzbijanju epidemije”, rekao je Šeranić novinarima nakon sastanka. On je naveo da se prati epidemiološka situacija u pojedinim zajednicama, kao i struktura lica koja su zaražena i da se u direktnoj komunikaciji pruža pomoć lokalnim kriznim štabovima kako rješavati određene stvari kada je u pitanju broj zaraženih.

“Pratićemo situaciju, pratićemo šta se dešava u školama. Institut ima obavezu, a to su radili prošle sedmice, da okuplja sve lokalne krizne štabove i da bude u direktnoj komunikaciji sa njima”, dodao je Šeranić. Prema njegovim riječima, škole su dobile uputstva kako da se u njima niko ne zarazi.

“Trebamo sprovesti svi preventivne mjere da se ne bi dešavale neke neželjene situacije. Apelujem na odgovornost roditelja”, poručio je Šeranić. On je rekao da je bilo riječi i o načinu prevoza učenika jer je Bijeljina školski centar tako da dosta djece gravitira prema ovom području.

“Grad Bijeljina je pružio adekvatnu podršku i pružaće je i dalje kada su u pitanju ove stvari”, naglasio je on. On je rekao da poslije sastanka u Gradskoj upravi slijede sastanci u Bolnici, a potom i u Domu zdravlja Bijeljina.

“Razgovaraćemo o aktivnostima u vezi sa situacijom kada je u pitanju epidemija virusa korona, prije svega u Bijeljini, ali i na širem području, kao i opštinama koje gravitiraju prema bijeljinskoj Bolnici”, dodao je Šeranić. Govoreći o vakcinaciji protiv sezonskog gripa, on je naveo da je Institut za javno zdravstvo u skladu sa zakonom zadužen da izvrši nabavku vakcina.

“Oni su potpisali ugovore o nabavci vakcina. Ove godine je nabavljeno 20. 000 doza vakcina koje su besplatne za građane koji su hronično ugroženi različitim vrstama oboljenja. Vakcinacija kreće standardno negdje sredinom oktobra”, rekao je Šeranić. On je konstatovao da će i nošenje maski pomoći kod svih respiratornih infekcija, tako da će biti i manji broj oboljelih od sezonskog gripa.

“Očekujemo da se vakcinacija obavi u skladu sa dinamikom koja je planirana kada je u pitanju sezonski grip”, rekao je Šeranić.

Ostavite komentar: