Pozvao na imenovanje sudija u Ustavnom sudu: Šmit pisao zvaničnicima Federacije BiH

Visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske, Kristijan Šmit uputio je pismo predsjedniku i potpredsjednicima FBiH kao i članovima zajedničkog kolegija Parlamenta FBiH u kojemu poziva da imenuju sudije u Ustavnom sudu FBiH i Vijeću za zaštitu vitalnih interesa.

U pismu upućenom Marinku Čavari, Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović kao i članovima kolegija federalnog parlamenta, Šmit ističe kako je razočaran njihovim propustima da ispune obaveze i postupe u skladu sa Ustavom FBiH.

“Pišem vam duboko razočaran zbog kontinuiranog propusta da imenujete sudije na četiri upražnjena mjesta u Ustavnom sudu Federacije BiH i njegovom Vijeću za zaštitu vitalnih interesa, što ima direktne implikacije na sposobnost Ustavnog suda i njegovog Vijeća za zaštitu vitalnih interesa da izvršavaju svoje ustavne odgovornosti. Konkretno, sa samo četvero od sedam sudija, Vijeće za zaštitu vitalnih interesa nema kvorum i blokirano je”, upozorio je Šmit.

Istakao je da je Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTV) dostavilo predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH kandidate za sva upražnjena mjesta te da je 16. oktobra 2019. godine dostavilo listu uspješnih kandidata za upražnjena mjesta troje sudija, a zatim još jednu listu uspješnih kandidata za dodatnog sudiju 26. februara 2021. godine.

Pismo Šmita upućeno predsjednicima i potpredsjednicima FBiH

“Do danas niste imenovali nijednog od tih sudija kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH. Ovo jasno predstavlja propust da izvršite svoje ustavne obaveze. Pozivam Vam da bez daljeg odlaganja, imenujete sudije za upražnjena mjesta. Samo postupanjem u skladu sa Ustavom Federacije BiH možete pokazati svoju opredijeljenost za pronalaženje pozitivnih rješenja za probleme ove zemlje”, napisao je u pismu Šmit.

On je naglasio kako će se nastaviti baviti pitanjem imenovanja sudija, da tu problematiku shvata veoma ozbiljno te da je ona njegov prioritet.

Ostavite komentar: