Poziv strankama iz Srpske za formiranje čvrste koalicije na nivou BiH

SNSD stankama iz Republike Srpske u Parlamentu BiH predlaže formiranje čvrste koalicije za Republiku Srpsku, ali i zajedničko učešće u organima vlasti na nivou BiH.

Uz ostale, ovo je jedan od ključnih zaključaka sjednice Izvršnog komiteta najveće stranke u Srpskoj. Od 19 tačaka, prva je ona o opredijeljenosti SNSD-a za evropske integracije i dobijanje kandidatskog statusa.

SNSD potvrđuje opredjeljenje za evropski put i očekuje da nadležni, u što kraćem roku, dostave odgovore na Upitnik Evropske komisije.

Prva je to od 19 tačaka usvojenih na sjednici Izvršnog komiteta stranke.

SNSD smatra da je Evropska unija bila korektna u ponudi prema BiH; razumije da je uz dostavljanje odgovora, formiranje vlasti prioritet, ali zbog evropskih integracija nije spreman da žrtvuje interese Srpske.

Stranke poziva na ujedinjenje oko osnovnih nacionalnih interesa, ali i na jedinstvenu osudu napada od strane SDA.

– Izvršni komitet SNSD-a predlaže strankama iz Republike Srpske u Parlamntu BiH da formiraju čvrstu koaliciju za Republiku Srpsku i zajedničko učešće u organima vlasti na nivou BiH – kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD.

SNSD je posebno osudio zaključke SDA o navodnom aparthejdu u Srpskoj. Stranačka tijela zadužena su da pripreme detaljnu analizu položaja Srba u Federaciji.

– Izvršni komitet SNSD konstatuje da je krajnje neprimjereno da o takozvanom aparthejdu govore oni koji u 21 vijeku imaju dvije škole pod jednim krovom, oni koji nisu omogućili povratak srpskog stanovništva, onima koji su se vratili nisu omogućili život dostojan čovjeka. Srbi su danas u FbiH građani drugog reda, bez prava na imovinu, jezik, kulturu, a nisu im omogućili ni da u skladu sa ustavom budu zastupljeni u organima vlasti – napominje Kovačević.

Najveća stranka u Srpskoj i u zaključku Izvršnog komiteta podržava izmjene Izbornog zakona koje bi omogućile fer i demokratske izbore. Nastave li se napadi na Srpsku, SNSD će tražiti od njenih predstavnika u institucijama BiH, da pristupe izradi zakonskih rješenja kojima bi, ranije odluke, donesene mimo Dejtona i Ustava, bile stavljene van snage. Najodgovorniji za loše stanje u BiH, prema SNSD-u, jesu visoki predstavnik i organi međunarodne zajednice. Zato Vladi i Narodnoj skupštini predlaže da podnesu inicijativu za ukidanje Aneksa 10, kako bi OHR prestao sa radom.

– Izvršni komitet SNSD-a smatra apsolutno neprihvatljivim pritisak na Republiku Srpsku u vezi sa MAP-om i NATO integracijama i insistira na poštovanju rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i rezolucije o vojnoj neutralnosti koju je usvojila NSRS i osuđuje svaku vrstu degradiranja i nepoštovanja rezolucije od svih predstavnika Republike Srpske – poručio je Kovačević.

SNSD ostaje i pri stavu da strane sudije iz Ustavnog suda BiH treba da odu. Izvršni komitet izrazio je privrženost Ustavu BiH potpisanom 14. decembra 1995. Naknadno će odlučiti kada će institucijama Srpske preporučiti da pristupe povlačenju ranije datih saglasnosti na sporazume o formiranju Oružanih snaga, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i sistema jedinstvenog indirektnog oporezivanja. Teritorijalnu reorganizaciju BiH koja bi zadirala u ustavni status Srpske ne podržavaju. Glavnom odboru i Predsjedništvu stranke Izvršni komitet predložiće da pokrenu inicijativu za donošenje novog Ustava Republike Srpske.

POVEZANA VIJEST:

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: