Poziv opoziciji na razgovore! Dodik: Donijećemo nove zakone

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas, nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci, da postoji saglasnost da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske povuku ranije date saglasnosti u tri oblasti – odbrana, indirektni porezi i VSTS.

Dodik je rekao da bi nakon toga, u periodu od šest mjeseci trebalo da bude uređena normativna oblast, tako što će biti doneseni novi zakoni koji neće biti protiv Ustava BiH i Ustava Republike Srpske.

“Ta rješenja nisu protiv Aneksa 1 Dejtonskog sporazuma koji reguliše pitanje vojske, nisu protiv Dejtona bez obzira koliko neki nastojali da prikažu da jesu. Kada je riječ o drugom setu, koji se odnosi na indirekte poreze, mi ne pravimo revolucije, samo Ustav vraćamo na teren”, rekao je Dodik.

On je poručio da je Republika Srpska spremna da “harmonizuje neke stvari”, ali da nije spremna da prihvati da ono što je nadležnost Republike, a finansije to jesu, budu na štetu Srpske i da ona gubi desetine milione maraka godišnje.

Kada je riječ o VSTS, Dodik je rekao da je taj savjet formiran putem nasilja visokog predstavnika Pedija Ešdauna, bez ikakvih saglasnosti. Ponovio je da je pravosuđe u nadležnosti Republike.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, pozvao je opozicione partije u Republici Srpskoj na razgovore u cilju očuvanja srpskog jedinstva.

“Јa ih pozivam na ono što svi nosimo u sebi, a to je patriotski osjećaj za Republiku Srpsku. To znači danas biti okupljen oko odbrane naše ustavne pozicije, a ako niste tu onda ste pristali da urušite taj patriotizam i ne možete da računate da pripadate toj ekipi ili tom broju ljudi”, istakao je on.

Predstavnici političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj potvrdili su i na današnjem sastanaku da Republika Srpska ne zadire u ustavni sistem BiH zahtjevom za vraćanje nadležnosti sa nivo BiH i da je potrebno vratiti data ovlašćenja za formiranje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Sastanku, koji je održan u zgradi Vlade Republike Srpske, prisustvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.

Ostavite komentar: