Poziv HDZ-a BiH: Reagovati na sve nelegalnosti i kazniti odgovorne u CIK-u

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je danas Tužilaštvo BiH da reaguje na sve nelegalnosti i krivične radnje i pravno sankcioniše odgovorne pojedince u CIK-u BiH koji narušavaju i štete ugledu ključne institucije za održavanje izbornih procesa.

“CIK BiH je bezuspješno nastojao ‘službenim’ okončanjem izbornog procesa u Mostaru skrenuti pažnju sa organizovanog kriminalnog pokušaja bošnjačkih stranaka i centralne institucije za održavanje izbornog procesa. Na samo 15, od 150 biračkih mjesta utvrđena su teška krivična djela teških izbornih prevara gdje je nekim strankama upisano na stotine glasova, a pojedincima na listi i preko 1.000 preferencija, što se ne događa ni u nekoliko preostalih autoritarnih i diktatorskih zemalja u svijetu”, navodi se u saopštenju.

Uz narušavanje i prekrajanje stvarne biračke volje, izborne manipulacije u gradskom području Jug, Predsjedništvo HDZ BiH poziva na reakciju Tužilaštva BiH oko svih nelegalnosti i krivičnih radnji, te pravno sankcionisanje odgovornih pojedinaca u CIK-u BiH koji narušavaju i štete ugledu ključne institucije za održavanje izbornih procesa.

“Ovakav sastav CIK-a BiH je duboko kompromitovan, od samog početka zakonski nelegalan i nije u stanju biti garant demokratskih uslova nijednog izbornog procesa u budućnosti”, navodi se u saopštenju nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a koja je održana u Mostaru. Predsjedništvo HDZ-a BiH utvrdilo je da su stranka, kao i koalicije u okviru Hrvatskog narodnog sabora (HNS), ostvarili izuzetan rezultat na nedavnim lokalnim izborima u svim sredinama širom BiH, uprkos manipulativnim pokušajima neustavnog i nezakonitog CIK-a BiH da utiče na stvarnu biračku volju i demokratsko pravo u nekoliko ključnih sredina.

Prije svega, to se odnosi na izborni proces u Travniku, kao i malverzacije oko dopisnih glasova kada je u pitanje Uskoplje, saopšteno je iz HDZ-a BiH. Na sjednici Predsjedništva HDZ BiH razgovarano je i o svim aktivnostima Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH potpisanog u Mostaru sa SDA i međunarodnim predstavnicima.

“Radikalni narativ koji koriste predstavnici bošnjačkih stranaka o kojekakvom ‘razbijanju okova’ i tobožnjim diktaturama ‘manjine nad većinom’ su grubo kršenje Ustava BiH i narušavanje nacionalnih odnosa između konstitutivnih naroda”, navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo HDZ-a BiH osudilo je takvu vrstu verbalnog delikta i nasilja koji ugrožava BiH i sve aktivnosti koje slijede na njenom putu prema punopravnom članstvu u EU. U saopštenju se ističe da je Izborni zakon BiH ključ budućnosti i imperativ za sve političke opcije i ne postoji prostora za odgađanje te vrste razgovora i konačnog dogovora koji jača suverenost evropske BiH.

Predsjedništvo HDZ-a BiH usaglasilo je i jedinstven stav da je migrantska kriza i dalje glavni bezbjednosni problem i da su nedopustive najave o svjesnom ugrožavanju bezbjednosti šireg područja koje želi sprovesti Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara jednostranim odlukama. Prihvatni centri širom BiH već su preuzeli dovoljnu odgovornost prihvativši broj migranata u skladu sa svojim kapacitetima.

Predsjedništvo HDZ-a BiH upućuje podršku vlastima Unsko-sanske županije u njihovim naporima, međutim Ministarstvo bezbjednosti i resorni ministar svojim nedjelovanjem i nestrateškim pristupom dodatno usložnjava ionako lošu bezbjednosnu i humanitarnu situaciju.

Predsjedništvo HDZ BiH pozdravilo je konačnu vijest Ministarstva civilnih poslova o dolasku vakcina sredinom februara čime treba otpočeti proces vakcinisanja BiH u suzbijanju pandemije i početku stvaranja konkretnih uslova za vraćanje i normalizaciju svih privrednih, ekonomskih, infrastrukturnih i drugih aktivnosti u puni kapacitet. Predsjedništvo HDZ-a BiH jasno i nedvosmisleno osudilo i javnu podršku najviših zvaničnika osuđenim ratnim zločincima koji su direktno komandovali pohodima mudžahedina u BiH na prostorima zeničkog i dobojskog kraja, te krvavim zločinima nad hrvatskim narodom na prostoru centralne Bosne.

“Podrška bošnjačkog državnog vrha i javni hvalospjevi pojedincima odgovornim za pokolj stotine nedužnih civila je teško nepoštovanje svake nevine žrtve koje zaslužuju najveći naklon i pijetet svakog naroda i ljudski čin saosjećanja”, navodi HDZ.

Predsjedništvo HDZ-a BiH osudilo je i uništavanje zastave EU na zgradi Ambasade Hrvatske u Sarajevu. “Nepoštivanje i uništavanje obilježja naše prijateljske zemlje, kao i EU kojoj težimo, šalje vandalsku i necivilzacijsku poruku te narušava odnose koje moramo izgrađivati i činiti jačima, a ne izazivati dodatne tenzije ovakvim postupcima”, navodi se u saopštenju.

Redovna sjednica Predsjedništva HDZ BiH održana je HDZ-a BiH u Mostaru.

Ostavite komentar: