Povodom godišnjice osnivanja brigade HVO: Milanović odlikuje u Derventi FOTO/VIDEO

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravi danas u Derventi gdje učestvuje na obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa. Tom prilikom je tu brigadu odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog za, kako je navedeno, iskazano junaštvo njenih pripadnika u “Domovinskom ratu”.

Milanović je položio vijenac i zapalio svijeću kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima HVO-a.

Predsjednik Hrvatske je prisustvovao i misi u crkvi svetog Jurja, a zatim je otišao na obilježavanje 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa.

“Braćo i sestre Hrvatice i Hrvati. Prvi put dolazim u ovaj kraj. Odlikovao sam 103. brigadu HVO jer to zaslužuje, za to je bilo vrijeme davno. Poginulo je 650 ljudi, preko stotinu saboraca muslimana, danas bi se zvali Bošnjaci”, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović i dodao da znaju “šta je naše, za tuđim ne posežemo, znamo šta treba braniti”.

Istakao je da su obje himne Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa uvažavanjem slušane, a pomenuo je i ulazak iz Hrvatske u BiH 1992. godine.

“Čudo je da se Posavina i Derventa branila nekoliko mjeseci. Ovdje su se borili ljudi iz Hrvatske. Hrvatska je izložila sebe, Tuđman i njegovi saradnici. To su bile ispravne odluke. Tadašnji neprijatelj, Beograd i Bosanski Srbi su bili puno jači. Zato ovo nije bila izdaja već herojska borba”, kazao je Milanović nazivajući vojnike HVO-a titanima.

Smatra da Dejtonski sporazum jeste važan, da on čuva ravnotežu u BiH i status Hrvata, Srba i Bošnjaka.

“Ko god bi nešto da majstoriše, nije na našoj strani, suprotstavljamo im se, ne silom, za to vremena nema”, dodao je on.

Milanović je od derventskih Hrvata na poklon dobio šargiju. Ovom događaju u Derventi prisustvovao je konzul Hrvatske u Banjaluci, ali i potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara i druge zvanice.

Reakcije boračkih organizacija RS

Gradska boračka organizacija, Gradski odbor Udruženja Veterani Republike Srpske i Gradski odbor Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u saopštenju posebno traže da se “spriječi javna upotreba bilo kakvih simbola koje su nosili oni koji su tokom rata činili zločine nad derventskim Srbima”.

“Budno i pažljivo ćemo pratiti sve što će se događati i nećemo prihvatiti i mirno posmatrati veličanje organizacija i pojedinaca koji su činili zločine nad Srbima u Derventi 1992. godine”, istakli su iz ovih organizacija.

Povodom najavljenog okupljanja pripadnika 103. brigade HVO i saznanja da je dio programa planiran i u neposrednoj blizini centralnog spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske, tri organizacije upozoravaju “organizatore i nadležne institucije da to izaziva nemir, ogorčenje i bijes većine boraca, članova porodica poginulih boraca i zarobljenika koji su preživjeli najveće torture”.

“Nismo sigurni da ove negativne emocije neće izazvati reakciju koja lako može da bude klica nečeg mnogo ozbiljnijeg”, navodi se u saopštenju.

Ostavite komentar: