Potvrđeno nakon Kolegijuma: Pred poslanicima i zakon o neprihvatanju Inckove odluke

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana u petak u 12.00 časova, rekao je nakon sjednice Kolegijuma, predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović.

On je rekao da će sjednica biti zatvorena za javnost.

“U skladu sa dogovorom biće zatvorena za javnost iz razloga što je dogovor svih da niko ne bi trebao na ovoj temi da skuplja političke poene”, istakao je Čubrilović.

Šefovi klubova su danas predstavili prijedloge za dvije tačke.

“To su izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske i donošenje zakona o neprihvatanju odluke visokog predstavnika. Predlagači zakona su klubovi poslanika u NSRS, a Vijeće naroda radice u skladu sa predviđenom procedurom”, rekao je Čubrilović, na konferenciji za novinare.

Izmjene Кrivičnog zakonika usaglasiće radna grupa, koju čine eksperti svih političkih partija, uz pomoć Ministarstva pravde i Službe Narodne skupštine, i ona će usaglašen tekst Prijedloga zakona o izmjenama Кrivičnog zakonika dostaviti Vladi Republike Srpske koja će je uputiti u Narodnu skupštinu, u zakonom propisanoj proceduri.

Čubrilović je zahvalio liderima svih političkih partija koji su juče iskazali odgovornost prema temi koja je nametnuta i koja je problem za Republiku Srpsku, te postigli dogovor koji je, kako je istakao, prije svega u interesu Srpske.

Naglasio je da se očekuje minimalna rasprava.

“Odnosno, da uz dogovor šefova klubova učestvuju po jedan ili dva predstavnika kluba i da šefovi stranaka imaju mogućnost da se obrate u vremenu koje je za to predviđeno”, dodao je Čubrilović.

U skladu sa juče postignutim dogovorom, srpski predstavnici se danas nisu pojavili na sjednici Predstavničkog doma BiH.

“Na toj sjednici trebao je da bude usvojen budžet, ali nije. Hoće li sad neko nametnuti i budžet?”, upitao je Čubrilović.

Dogovoreno je da sastanci lidera stranka budu nastavljeni i u narednom periodu.

“Lideri u Srpskoj neće se povući. Sjednica u petak pokazaće jedinstvo i u Parlamentu Srpske. Usaglašeno je ono sto stoji u zaključcima, zvaničnih sastanaka sa novim visokim predstavnikom neće biti”, rekao je Čubrilović.

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković izjavio je da je ova stranka pripremila prijedlog zakona o neprijemjnjivanju odluke visokog predstavnika, te da se njime predviđa da se ta nametnuta odluka ne primjenjuje na teritoriji Republike Srpske i da nadležni odrgani Srspke neće sarađivati sa nadležnim organima BiH na sprovođenju nametnute odluke visokog predstavnika.

“Ovim zakonom se borimo protiv nametnutih odluka visokog predstavnika kojim se narušavaju demokratija i ljudska prava u BiH. Ovo je akt koji će Narodna skupština pokazati svoj stavo o odluci visokom predstavnika i odrediti na koji način se ponašati prema nametnutoj odluci”, naglasio je Petković.

Profesorica krivičnog prava i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Ivanka Marković komentarisala je danas zakonska rješenja koja će se naći na predstojećoj posebnoj sjednici NSRS.

“Mi u radnoj grupi imamo odgovoran stav, ne samo o ovom trenutku nego i budućnosti naroda. Imamo prijedog teksta koji je u skladu sa evropskim principima, zasnovano na sličnim ili istim rješenjima koje imaju države članice Evropske unije,” rekla je Marković.

Govoreći o „zabrani nazivanja srpskog naroda i RS genocidnim“, pitala je – ako je to kršenje slobode govora – zašto onda zakoni Hrvatske i Slovenije imaju odredbe o povredi ugleda države ili naroda koji žive na toj teritoriji?

“Zašto bi onda neko nama u RS osporavao da zaštitimo ugled RS i da je neko naziva rezultatom genocida, ili mene pripadnika genocidnog naroda? Mislim da je to uvreda za sve,” podvukla je Marković.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo rekao je da je dobro što je postignuto jedinstvo svih političkih stranaka i što će odgovor na novonastalu situaciju biti institucionalan.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić istakao je da ova stranka drži do nacionalne odgovornosti, te da je cilj SDS-a da se sačuva srpski narod na ovim prostorima i da se sačuva Republika Srpska.

“Dajemo još jednu šansu da budemo jedinstveni i da se oko svih detalja o ovom pitanju dogovorimo”, napomenuo je Stanić.

Na jučerašnjem sastanku lidera svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj dogovoreno je da sjednica parlamenta bude održana u petak, i da tada donesu dva zakonska rješenja.

Odlučeno je i da srpski predstavnici od danas neće učestvovati u radu na nivou institucija BiH.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je u petak dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Ostavite komentar: