Potpisan posebni kolektivni ugovor u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić potpisali su danas posebni kolektivni ugovor u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

Ministar Rajčević je izrazio zadovoljstvo što je po prvi put potpisan posebni kolektivni ugovor za zaposlene u ovoj oblasti.

– U ovom posebnom kolektivnom ugovoru su terminološki bolje definisane stvari i usklađene sa definicijama koje se nalaze u Zakonu o radu. Najvažnije je da je očuvan produktivni dijalog socijalnih partnera, odnosno Vlade i reprezentativnih sindikata – rekao je Rajčević.

Gnjatić je istakao da se ovim kolektivnim ugovorima blago poboljšava stanje u oblastima na koje se odnose.

– Ovo je dobar doprinos poboljšanju materijalno-socijalnog statusa zaposlenih u ovim oblastima. Kolektivni ugovori važe tri godine, a mi nastavljamo razgovore i tražićemo bolji odnos prema zaposlenima, iako sam zadovoljan i ovim što smo dogovorili jer imamo blagi pomak nabolje – rekao je Gnjatić.

Prema njegovim riječima, prvi put je potpisan posebni kolektivni ugovor u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

– Ljudi su zadovoljni što imaju svoj kolektivni ugovor. Jubilarne nagrade smo definisali na bolji način nego što je bilo ranije – istakao je Gnjatić, navodeći da regres nije regulisan kolektivnim ugovorom, nego Zakonom o platama u kojem je definisan kao primanje radnika na mjesečnom nivou.

Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić potpisali su takođe danas posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture.

 

Izvor:(Vlada RS)Ostavite komentar: