Potpisan memorandum o saradnji: Uskoro jedan TAG uređaj za plaćanje putarine kroz Srbiju, Srpsku i BiH

28.03.2024. | 13:03

V.d. direktora JP „Autoputevi Republike Srpske“ Nedeljko Ćorić, v.d. direktora JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak i v.d. direktora JP ,,Autoceste FBiH” Denis Lasić, potpisali su danas u Beogradu Memorandum o poslovnoj saradnji, a svečanoj ceremoniji u zgradi Vlade prisustvovao je i Goran Vesić, Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u tehničkoj vladi Republike Srbije.

Potpisan dokument, kao još jedna potvrda daljeg jačanja veza tri strane, ujedno je i dodatni korak ka usklađivanju sistema elektronske naplate putarine.

„Naš glavni cilj je bezbjednost u saobraćaju i kvalitetno putovanje građana, a povezivanje sistema elektronske naplate putarine će u mnogome tome doprinijeti, izjavio je v.d. direktora JP „Autoputevi Republike Srpske“ Nedeljko Ćorić.

FOTO: AUTOPUTEVI RS

Prema njegovim riječima, građani više neće morati da kupuju dva uređaja, jer će jednim plaćati putarinu u Srpskoj, Srbiji i BiH.

”Potpisivanje Memoranduma omogućava i zajedničko planiranje i sprovođenje projekata od obostranog interesa, što može dovesti do bolje infrastrukture i poboljšanih uslova putovanja za građane. Unaprijeđenje saradnje u razvoju savremene mreže auto-puteva takođe može povećati privlečenje investicija i podstaknuti ekonomski rast, što ima pozitivan uticaj na kvalitet života građana i opštu dobrobit regiona“, istakao je Ćorić.

Obraćajući se prisutnima ministar Vesić je rekao da ovaj ugovor nije finansijski toliko veliki kao kad se grade putevi i pruge, ali da je značajan jer pokazuje da se integrišemo u regionu i zato što olakšava život ljudima, kako u BIH tako i Srbiji. Ministar je dodao da očekuje da će integrisana naplata putarine između Srbije i BiH vrlo brzo da zaživi.

“Kada su u pitanju saradnja Srbije i BiH, mi u ovom trenutku gradimo jedan auto-put i dvije brze saobraćajnice između naše dvije zemlje. U ovom trenutku gradimo auto-put Sremska Rača-Kuzmin i već se u Republici Srpskoj gradi od Sremske Rače prema Bijeljini, dio takođe auto-puta”, rekao je Vesić, i najavio da će do kraja ove godine u Srbiji biti završeno skoro 29,5 kilometara prvog dijela auto-puta Beograd-Sarajevo, kao i brza saobraćajnica Šabac-Loznica, veza do graničnog prelaza Šepak.

Pored usklađivanja elektronske naplate putarine, zaključenim Memorandumom biće regulisano unaprijeđenje i jačanje zajedničke saradnje u oblasti razvijanja savremene mreže auto-puteva, bezbjednosti i zaštite životne sredine, a uz primjenu najviših evropskih standarda.

”Dokumentom je predviđeno i jačanje saradnje kroz razmjenu iskustava u oblasti primjene tehnologija, softverskih riješenja i programa projektovanja, građenja, upravljanja kao i održavanja auto-puteva, što će ne samo infrastrukturno već i simbolički učvrstiti naše veze“, zaključio je Ćorić.