Posmatrački let “Otvoreno nebo” iznad BiH: Pribavlјaju podatke o vojnim snagama i aktivnostima

13.05.2024. | 07:42

Iznad Bosne i Hercegovine od danas pa sve do petka biće realizovan posmatrački let i snimanje teritorije sa senzorima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane BiH, posmatrački let će obaviti predstavnici Španije, Beneluksa, Portugalske Republike i Rumunije, a u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora “Otvoreno nebo”.

– Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH će, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom komunikacija i prometa i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizovati posmatrački let- ističe se u saopštenju iz MO BiH.

Dodaju da se radi o najavlјenoj aktivnosti, u toku koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim Oružanih snaga BiH i Ministarstva komunikacija i prometa te da nema potrebe za zabrinutošću i strahom.

– Posmatrački let će biti obavljen avionom zračnih snaga Rumunije (RO AN-30). Tačno vrijeme realizacije i putanja posmatračkog leta će biti usaglašeni u toku zajedničke pripreme, nakon dolaska delegacije na aerodrom u Sarajevu. Snimanje teritorije se obavlja senzorima sertifikovanim u skladu sa odredbama Ugovora, nakon pregleda od pripadnika OSBiH – navode u MO BiH.

Podsjećaju da ugovor “Otvoreno nebo“ predstavlјa jedan od bezbjednosnih aranžmana koji državama članicama omogućava snimanje teritorije države iznad koje se obavlјa posmatrački let u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

– Svrha ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama, a BiH je pristupila ovom ugovoru 2003. godine. Od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno učestvuje u realizaciji posmatračkih letova kako iznad teritorije BiH tako i iznad teritorije drugih država članica – ističe se u saopštenju.

Oznake: Avion, BiH, Rumunija