Posljednja opomena iz Bihaća Draganu Mektiću – migrante ćemo vratiti u Sarajevo

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu eskalira,do tog nivoa da su vlasti ovog kantona prinuđene za pojedine odluke, iako za to nisu nadležne.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova poslao je jasnu poruku najvišim nivoima vlasti u BiH – ukoliko ne riješe problem rasformiraće dva centra, a migrane vratiti u Sarajevo.

Dali su rok od 10 dana bh. vlastima koje se još nisu oglasile.

Osam mjeseci traže od Ministarstva bezbjednosti BiH i Savjeta ministara da preuzmu kontrolu nad migrantskim centrima u Unsko-sanskom kantonu, jer problemi sa migrantima svakodnevno kulminiraju.

Broj krivičnih djela je povećan, provale u privatna domaćinstva su česta, a sukobi među migrantima postaju sve masovniji.

Zbog toga su kantonalne vlasti ovaj put odlučne u svojim zahtjevima.

– Јedan od zaključaka jeste da u roku od 10 dana Savjet minstara, odnosno Ministarstvo bezbjednosti, preuzme upravljanje nad privremenim centrima koji su formirani na području Unsko-sasnkog kantona, te da se zavede kućni red, kategoričan je Nermin Kljajić, minsitar unutrašnjih poslova Unsko-sankog kantona.

Ukoliko Ministarstvo bezbjednosti sa Draganom Mektićem na čelu i Savjet ministara ostanu nijemi i bez rješenja i ovaj put, vlasti Unsko-sanskog kantona neće sjediti skrštenih ruku, već će se tri hiljade migranata iz Bihaća i Velike Kladuše, krajem naredne sedmice, naći na putu za Sarajevo.

– Prevoznici su iskazali raspoloženje, javljaju nam se određeni načelnici i gradonačelnici koji su spremni parcipirati u troškovima prevoza migranata, dodaje Kljajić.

Kap je prelila čašu građana i vlasti i Velike Kladuše, jer više ne žele da mole nadležne u BiH za pomoć.

Do sada niko nije imao sluha. Formirali su Krizni štab, koji traži hitno zatvaranje privremenog kampa Miral, jer je njegovo otvaranje nezakonito.

– Obratili smo se Evropskom vijeću minsitara koje je donijelo odluku da je nelogično da se migranti nalaze u graničnom pojasu u neposrednoj blizini granice sa EU i da se tu formiraju kampovi, naglasio je Enver Munjaković, član Kriznog štaba opštine Velika Kladuša za migrantsku krizu.

Nadležne vlasti Unsko-sanskog kantona ovaj put odlučne u rješavanju problema migrantske krize, jer je bezbejdnost građana na prvom mjestu.

Sada, ta slika je sasvim drugačija.

Ukoliko se u Ministarstvu bezbjednosti i Savjetu ministara ne probude iz zimskog sna, već krajem naredne sedmice mogu da očekuju tri hiljade, novih, ilegalnih stanovnika u Sarajevu.

Ostalo im je samo osdm dana od roka koji su dobili od vlasti Unsko-sanskog kantona.

 

Izvor.(RTRS)

 Ostavite komentar: