Poslanik SDA izvrijeđao Srbe i Hrvate: Nazvao ih “genocidašima i UZP-ovcima”

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović grubo je izvrijeđao Srbe i Hrvate u BiH nazivajući ih “genocidašima i UZP-ovcima”, te istakao da bošnjačke stranke treba da prestanu pregovare sa EU, a zvaničnici iz Brisela Oliver Varhelji, Johan Satler i drugi proglase nepoželjnim u BiH.

Mehmedović je na svom “Fejsbuk” profilu objavio da je u BiH “briselski državni udar” i da pregovore treba voditi samo sa SAD, kao i da se BiH “sprema kiparski model”.

“EU je preko svog komesara za proširenje, dogovarala državni udar u BiH”, napisao je, između ostalog, Mehmedović, poznat po radikalnim probošnjačkim stavovima.

On je naveo i kako nije dovoljno što “Tužilaštvo BiH vodi istragu oko `rušenja ustavno-pravnog poretka` kroz zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, već smatra da javnost treba da prisli Tužilaštvo BiH da pokrenu istragu protiv zvaničnika Brisela i EU Olivera Varheljija, Johana Satlera i ostalih”.

Mehmedović je pozvao političke stranke u BiH da prekinu sve kontakte s EU dok Evropska komisija i Savjet Evrope ne daju svoj stav o ovome, da Varheljija i Satlera proglase nepoželjnim osobama i zatraže zatvaranje Kancelarije EU u BiH do okončanja istrage u Briselu ili smjene briselskih dipolomata upetljanih u rušenje ustavno-pravnog poretka u BiH.

On je pozvao Evropski parlament na posebno zasjedanje u vezi državnog udara kojeg je, kako je naveo, sprovodila EU, te naveo da to “nije igra ni Dragana ni Milorada, već EU”.

Mehmedović je jedan od osnivača SDA, ratni načelnik Policijske stanice Tešanj i načelnik Centra službe bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju.

Nakon rata bio je ministar unutarnjih poslova u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, a potom ministar transporta i komunikacija u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Bio je i poslanik u Parlamentu FBiH i u dva mandata poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

SIPA je Mehmedovića 2013. godine prijavila Kantonalnom tužilaštvu ZDK zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih materija, ali je Tužilaštvo odustalo od istrage.

U skrivenim podzemnim skladištima pronađeno je oko 800 punjenja za ručne raketne bacače iranske proizvodnje i oko 60 granata za bestrzajne topove.

Takođe, je u julu 2013. uhapšen zbog sumnji da je počinio ratne zločine protiv srpskih civila na području opštine Tešanj od proljeća 1992. do jeseni 1993.

SIPA je Tužilaštvu BiH podnijela i izvještaj protiv Mehmedovića pod optužbama da je tokom hapšenja uticao i prijetio svjedocima i policijskim službenicima Sipe.

Mehmedović je tada osumnjičen da je planirao, naređivao i lično učestvovao u hapšenjima, pritvaranju i ispitivanju srpskih civila. Pored toga bio je osumnjičen i za nečovječno postupanje, zatvaranje, zastrašivanje i mučenja srpskih civila.

Mehmedović je, neposredno nakon rata, bio kum brojnim mudžahedinskim borcima i njihovim suprugama, mahom Bošnjakinjama, s područja Zeničko-dobojskog kantona i tako im omogućavao da steknu državljanstva BiH.

Ostavite komentar: