Poslanik DNS-a smatra: Društveno preuzetništvo dobra ideja za reformu socijalnog sektora

Poslanik DNS-a Duško Ivić rekao je da je ideja o društvenom preduzetništvu odlična, te da bi ovo u reformi socijalnog sektora moglo dati dosta dobre rezultate.

“Ovo je nešto novo u našem privrednom poslovanju, novi tip preduzeća koja su društveno odgovorna. Ima i nedorečenosti, koje se mogu kroz određeni vremenski period dodatno definisati”, naveo je Ivić tokom rasprave o Prijedlogu zakona o društvenom preduzetništvu.

Ivić kaže da po ovom principu funkcioniše Zavod distrofičara, koji je ranije bio privilegovan u obavljanju određenih poslova, koje su radili po dosta nižim cijenama.

“Samo finansiranje takvih preduzeća je osnovni problem. Vidimo da su predviđene određene poreske olakšice, ali iz iskustva drugih zemalja ova preduzeća se finansiraju donatorskim sredstvima, pomoći države, lokalnih zajednica”, kaže on.

On je naveo da EU u svojim programim ima dosta fondova usmjerenih ka ovim preduzećima, što je jako dobro.

“Osnivanje ovakvih preduzeća je dobra ideja, jer bi se time rasteretili i centri za socijalni rad po pitanju socijalnih davanja. Bilo bi dobro i da se ideja o osnivanju ovakvih preduzeća spusti na lokalni nivo”, naveo je Ivić.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak naveo je da bi ovaj zakon u realizaciji trebalo da omogući zapošljavanje lica koja se teže zapošljavaju, ali da za funkcionisanje takvih firmi neophodna pomoć Vlade, što zakon ne predviđa.

“Ideja zakona je dobra, ali zakonsko rješenje nije dovoljno jasno, te je trebalo uvažiti sve primjedbe socijalnih partnera i vratiti zakon na još jednu doradu”, ocijeno je Glamočak.

Ostavite komentar: