Poslanici usvojili set zakona o školstvu

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku set izmjena zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

Skupština je po hitnom postupku usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kojim je propisano besplatno pohađanje predškolskih ustanova za djecu sa poteškoćama u razvoju i bez roditeljskog staranja.

Novac za besplatno pohađanje predškolskih ustanova za ovu djecu biće obezbijeđen iz republičkog budžeta.

Po hitnom postupku usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, kojim se reformiše ova oblast i stvara pravni osnov za donošenje Pravilnika o standardima kvaliteta udžbenika u Republici, kao i Pravilnika o standardima rada pedagoga, psihologa, socijalnog radnika i defektologa u vaspitno-obrazovnim ustanovama Srpske.

Primarna svrha standarda je doprinos unapređenju vaspitno-obrazovnog procesa unapređenjem kvaliteta rada svih zaposlenih u stručnim službama i njihovog doprinosa u radu sa djecom, a za učenike koji iskazuju posebna interesovanja predviđeno je organizovanje fakultativne nastave.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojim je predviđeno da prioritet bude praktična nastava.

Ova nastava biće realizovana kod poslodavca najviše u obimu od 25 odsto od ukupnog obima časova praktične nastave, a za učenike sa smetnjama u razvoju obezbjeđuje se prilagođavanje radnog mjesta njihovim mogućnostima i vrsti invaliditeta u okviru praktične nastave.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili Zakon o izmjeni Zakona o privatizaciji državnih stanova, kojim se produžava rok za zaključenje ugovora o otkupu ovih stanova sa 30. juna ove na 30. jun 2025. godine.

Skupština je usvojila i Program rada Narodne skupštine za ovu godinu, kojim je predviđeno razmatranje 93 zakonodavne i 73 tematske cjeline, odnosno 166 akata.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad prvog dijela 10. redovne sjednice i nastavak zakazao za utorak, 23. jun, u 10.00 časova.

Izvor: Nezavisne novine

Ostavite komentar: