Poslanici podržali najavljene smjene: Kome ističe rok trajanja u Vladi RS

Narodni poslanici iz vlasti i opozicije podržavaju najavu premijera Radovana Viškovića da u Vladi Srpske izvrši neke promjene kako bi efikasnije nastavila s radom.

Premijer Višković izjavio je da je zadovoljan dosadašnjim radom Vlade, ali da može i mora još bolje, zbog čega će do kraja godine biti nekih promjena u Vladi.

– Promjena će biti. Ne želim da govorim ni o 4 niti o 10 mjesta. Promjena će biti i to do kraja godine. Sad, koji su razlozi za promjene, to je manje važno. O tome ne treba previše dizati prašinu. Vlada, premijer, ministri, nemaju ograničen rok trajanja. Vlada je tim i mora da radi najbolje što zna – rekao je Višković.

Iako je premijer slične komentare imao i ranije, sudeći po svemu, ovaj put je odlučan. U njegove najave vjeruju i narodni poslanici iz oba tabora.

Dali zeleno svjetlo

Narodni poslanik SNSD i njegov stranački kolega Nedeljko Ćorić vjeruje u namere premijera, jer, kako kaže, on je ozbiljan čovjek.

– Premijer najbolje zna šta će i kako će biti. On je vođa tog tima i najbolje zna da li i kako ljudi u Vladi RS mogu da odgovore izazovima. Na nama je da donosimo zakone, a na ministrima da rade svoj posao i ispunjavaju svoj posao – rekao je Ćorić.

Da će poslije ovakve najave promjene sigurno biti saglasan je i narodni poslanik Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić.

– Ako je premijer najavio promjene, onda će ih sigurno biti. Ima ministara koji dobro rade svoj posao, a ima i onih koji nisu aktivni i koji nisu savladali svoj zanat. Biće promjena i treba da ih uvijek bude. Zato smo i rekli da ćemo svakih 100 dana praviti presjeke i analizirati da vidimo ko to radi, a ko ne radi – rekao je Vasić.

Bundalo: Vlada kompromisa

Da Vladi RS trebaju promene saglasan je i šef kluba poslanika PDP, Perica Bundalo. On je još na početku kritikovao Vladu RS, govoreći da je to „Vlada kompromisa“ konstituisana na bazi interesa pojedinih politučkih partija.

– U ovoj Vladi ima dobrih rješenja, ali ima i onih manje kvalitetnih. Vlada je najavila značajne promene i velike projekte, koje ne vidimo za sada, tako da je svaka promjene koja podrazumijeva kompetentnije ljude i bolja rešenja dobrodošla – rekao je Bundalo.

Vukanović: Đokić je meta broj 1

Iako se o imenma kojima još nije govorilo, narodni poslanik u klubu SDS, Nebojša Vukanović, kaže da bi otići trebao ministar koji se posljednjih mjeseci našao u centru afera – Petar Đokić.

– Đokić je meta broj jedan, ali biće tu još dosta ministara koji nisu zadovoljili. Nažalost, ovo je najgora Vlada u istoriji Republike Srpske. Oko 90 odsto ministara nema nikakav rezultat rada, neke od njih mi poslanici nikada nismo uspjeli ni vidjeti, jer nikada nisu došli na sjednice – rekao je Vukanović.

Dodaje da se Višković i ranije zalagao za smjenu Đokića, jer je svjestan da mu je kabinet loš. Međutim, kako kaže „on ga nije ni sastavljao pa ne snosi odgovornost“.

– Srpskoj ne trebaju samo kozmetičke promjene ministara, nego promjene sistema. To što će neke marionete zamijeniti drugim marionetama nema puno efekata. U ministarstvu nam trebaju stručnjaci – rekao je Vukanović.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: