Poslanici-milioneri kao profesionalci: Evo ko prima punu platu u parlamentu Srpske

Miladin Stanić, šef poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini, prijavljen je u parlamentu Srpske na punu platu, u statusu profesionalnog poslanika sa mjesečnim primanjima od 3.000 KM, iako firme u njegovom vlasništvu ostvaruju milionsku dobit.

Kako je BL portalu potvrđeno iz Pres službe Narodne skupštine, šef poslaničkog kluba SDS-a odlučio je da se u parlamentu prijavi u statusu „profesionalnog poslanika“, za koji se, u praksi, najčešće odlučuju narodni predstavnici kojima je skupštinska plata jedini izvor prihoda.

Na osnovu statusa profesionalnog poslanika, Stanić, po podacima iz NS RS, prima osnovnu platu od 2.603 KM, te 383 KM dodatka na osnovu toga što vodi poslanički klub SDS-a. Po tom osnovu, Stanić u Narodnoj skupštini godišnje prihoduje 36.000 KM.

S druge strane, firme u Stanićevom vlasništvu posluju izuzetno dobro i samo prošle godine su, po zvaničnim podacima, prijavile dobit od skoro milion KM. Njegova firma „Bisprom“, sa sjedištem u Prnjavoru, koja se bavi veleprodajom i maloprodajom poljoprivrednog materijala, prošle godine je prijavila dobit od 790.094 KM, dok je druga firma u Stanićevom vlasništvu – „Mlinpek a.d.“, takođe poslovala u „plusu“, sa ostvarenim profitom od 200.526 KM.

U svom imovinskom kartonu dostavljenom CIK-u BiH svoju imovinu je prije tri godine procijenio na 6,6 miliona KM. Tada su milionsku imovinu, između ostalih, prijavili i opozicioni poslanici Milan Radović (10,6 miliona KM) i Perica Bundalo (više od 3 miliona KM), koji, poput Stanića, primaju punu platu. Nešto više od milion maraka, nakon prošlih opštih izbora, prijavili su i poslanici SNSD-a Gordana Tešanović i Vlado Đajić, koji, doduše, u ovom sazivu nisu u profesionalnom statusu u parlamentu.

Pored Stanića, još 44 narodna poslanika imaju taj status koji povlači i veća primanja.

Prema zakonu, poslanici imaju pravo na dva platna razreda – profesionalni i „poluprofesionalni“, a ostavljeno im je na slobodnu volju da se odluče koji će status izabrati. „Poluprofesionalni“ poslanici primaju naknade od 1.780 KM, bez uračunatog minulog radnog staža.

U Narodnoj skupštini 45 profesionalnih poslanika

U Desetom sazivu Narodne skupštine, u svojstvu profesionalnog poslanika, odnosno poslanika na stalnom radu, na dan 19. oktobar 2021. godine su sljedeći poslanici:

 1. Momčilo Antonić,
 2. Darko Babalj,
 3. Željko Babić,
 4. Budimir Balaban,
 5. Darko Banjac,
 6. Senad Bratić,
 7. Perica Bundalo,
 8. Milenko Vićanović,
 9. Nebojša Vukanović,
 10. Radovan Vuković,
 11. Savo Vulić,
 12. Dragan Galić,
 13. Aleksandar Glavaš,
 14. Nedeljko Glamočak,
 15. Slavko Gligorić,
 16. Mara Granula,
 17. Milan Dakić,
 18. Andrea Dorić,
 19. Marinko Dragišić,
 20. Ognjen Žmirić,
 21. Igor Žunić,
 22. Duško Ivić,
 23. Krsto Jandrić,
 24. Goran Jerinić,
 25. Stevo Joksimović,
 26. Dane Malešević,
 27. Risto Marić,
 28. Mijo Perkunić,
 29. Pero Petrović,
 30. Mladen Popović,
 31. Milan Radović,
 32. Nataša Radulović,
 33. Mirko Sovilj,
 34. Miladin Stanić,
 35. Spomenka Stevanović,
 36. Nataša Stevanović,
 37. Tomica Stojanović,
 38. Željka Stojičić,
 39. Milan Tubin,
 40. Diko Cvijetinović,
 41. Igor Crnadak,
 42. Nedeljko Čubrilović,
 43. Radenko Čupić,
 44. Davor Šešić,
 45. Denis Šulić.

 

Ostavite komentar: