Poruka Dodika: Visoki predstavnik da se ne ponaša kao slon u staklenoj bašti

Spski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglasio je da Republika Srpska ima jasne stavove po svakom pitanju, te ocijenio je da situacija u BiH sada izgleda daleko složenija nego ranije.

Odgovarajući na pitanje kako da Republika Srpska odgovori na izazove kao što su najava novih pritisaka iz SAD i od visokog predstanika Valentina Incka, kao i to što Bošnjaci Srbe nazivaju fašistima, Dodik je u video-obraćanju na tribini u Beogradu rekao da sve zavisi Republike Srpske.

“Mnogi u BiH sa nestrpljenjem čekaju dolazak nekog novog visokog predstavnika, ali Republika Srpska smatra da on više nije potreban u BiH i da njegova misija trebala davno da bude ukinuta”, naglasio je Dodik na tribini “Republika Srpska pred novim izazovima” koji je organizovalo Predstavništvo Srpske u Srbiji.

On je napomenuo da je tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora sa kandidatom Njemačke za novog visokog predstavnika u BiH Kristijanom Šmitom jasno naglasio da ono što je predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma može da bude predmet razgovora i dogovora, a sve izvan toga ne može.

Dodik je podsjetio na odluke visokih predstavnika u poršlosti, te naveo da Srpska pokušava da nađe adekvatan pristup da u zemljama iz kojih su ti visoki predstavnici dolazili tuži te bivše diplomate za kršenje međunarodnog prava i podvaljivanje rješenja koja nisu zasnovana na međunarodnom pravu.

“Dolazak visokog predstavnika ja ne vidim kao što mnogi ovdje gledaju. Ovo će biti prilika, što sam rekao i Šmitu, da, ako hoće, može rehabilitovati ulogu visokog predstavnika i da se vrati u svoj mandat predviđen Aneksom 10, a ne da se ponaša kao slon u staklenoj bašti”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da je veliko prisustvo međunarodne zajednice u BiH očigledno postalo dosadno, pa se sada pokušava naći neki novi sadržaja rada.

Nema promjene ustava bez dogovora Srpske i FBiH

Milorad Dodik je izjavio da svaka promjena ustavne materije u BiH podrazumijeva prethodni sporazum strana u Dejtonskom sporazumu, a to primarno znači Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH).

“Kada se mi dogovorimo, onda se može ići u raspravu. Nikakve druge incijative nisu predviđene, niti ćemo mi biti u tome”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući inicijativu koju je nekoliko organizacija iz regiona uputilo OHR-u a u vezi promjene Ustava BiH.

Dodik je napomenuo da OHR nije nadležan za ovo pitanje, te da je nezakoniti rad visokih predstavnika išao za tim da nametne zakone, a onda pribavi saglasnost lokalnih parlamenata da te zakone potvrde.

“Visoki predstavnik je samo nadležan za Aneks 10 Dejtonskog sporazuma i ništa više. Čak ni Pedi Ešdaun nije smio ući u ustavnu materiju Ustava BiH. Oni su to zaobilazno nešto mijenjali, ali nije smio da uđe u intervenciju jer to nije bila njegova nadležnost”, objasnio je Dodik.

Dodik je naveo da padaju u vodu sva velika očekivanja da će sada međunarodna zajednica “to nešto poravnati i kako će eliminisati Republiku Srpsku”.

“To nije održivo. Mi hoćemo dijalog, ali imamo svoje jasne stavove. Ti jasni stavovi mnoge narviraju, ali mi tražimo da se sve preispita ako žele da razgovaramo o ustavnim promjenama. U Ustavu nema vojske, nema Suda BiH, nema indirektnih oporezivanja, nema obavještajne službe, te mnogo čega, što ovi predlagači žele da obuhvate u Ustavu i time završe jednu fazu prevare koju su ovdje svjesno planirali da sprovedu u BiH. Naravno da ćemo mi to veoma ponosno odbiti”, poručio je Dodik.

Dodik je u ime Republike Srpske zahvalio sudiji Okružnog suda u Banjaluci Milanu Blagojeviću koji je odbio primijenu Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH.

“Trebali smo hrabre sudije koji će se tako ponašati. Ali, OHR je i napravio sistem sudija i tužilaca onakakv kakav njima odgovora. Ja se i ime Republike Srpske zahvaljujem Blagojeviću za hrabrost i pravičnu odluku da zakon ne primijeni”, rekao je Dodik.

On je objasnio da zakon nije valjan, da nije donesen u proceduri, te da predstavlja samo blefiranje visokih predstavnika, zbog čega bi bilo normalno da svaki ozbiljan sud i sudija to odbiju.

Dodik je potvrdio da je bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija imenovan za savjetnika srpskog člana Predsjedništva BiH.

“Sinoć je napisano rješenje. On će se baviti pitanjima u vezi sa pravosuđem na nivou BiH. Uvjeren sam da je on naprasno i iz špekulativnih razloga izbačen iz VSTS-a i kao savjetnih srpskog člana Predsjedništva imaće mogućnost da se na neki način bar informativno uključi i mene obavještava o stvarima u tim oblastima”, kaže Dodik.

Dodik je rekao da je VSTS ostao bez pozicija za Srbe, te da se priprema jedna potpuna nakaradna postavka u pravosuđu.

Ostavite komentar: