Poreska uprava Federacije BiH zatvorila 20 kladionica

Poreska uprava Federacije BiH je 4. februara na području Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona izvršila 52 inspekcijska nadzora kojim su bila obuhvaćena uplatna mJesta priređivača igara na sreću klađenjem – kladionice.

U ovim kontrolama inspektori Poreske uprave FBiH otkrili su šest neprijavljenih radnika, 36 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, dva objekta u kojima se obavljala dJelatnost bez odobrenja nadležnog organa i pet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 20 uplatnih mJesta kladionica, a u 41 slučaju izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 271.200 KM.

Poreska uprava se zahvaljuje svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. Svoj novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plata zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata.

Poreska uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreskih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva poreske obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreskih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, biće im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

 

Izvor:(Klix.ba)

 Ostavite komentar: