Poreska uprava FBiH pretražuje društvene mreže: Na udaru promet robe na crno

22.01.2019. | 17:28

Milioni se obrću na poslovima koje građani vode preko društvenih mreža, razni promet robe, ali i usluga. Taj segment poslovanja već je došao pod lupu poreznika, a od građana će se tražiti registracija poslovnog subjekta i plaćanje dažbina državi.

Poreska uprava Federacije BiH planira niz aktivnosti u vezi s kontrolisanjem i oporezivanjem poslova koje građani vode preko društvenih mreža te na taj način suzbijanja rada na crno.

Direktor Porezke uprave Federacije BiH Šerif Isović izjavio je za portal Klix.ba kako je kontinuirani zadatak i cilj ove institucije da otkriva prihode na koje se plaćaju porezi.

– U sklopu toga vjerovatno radimo i na prikupljanju određenih operativnih podataka u smislu takve vrsta prometa – odgovorio je Isović.

Kaže kako Poreska uprava može na početku doći do prihoda koji je ostvaren po određenom osnovu, utvrditi njegovo porijeklo te da li je taj prihod oporeziv ili nije.

– S druge strane svako onaj koji stvori određeni prihod dužan je podnijeti prijavu PU. Mi u saradnji s poslovnim bankama i drugim institucijama dolazimo do određenih operativnih saznanja te prema njima preduzimamo određene aktivnosti – pojasnio je Isović, navodi Klix.ba.

Kaže kako poreski tretman poslovanja na društvenim mrežama zavisi od toga od koga dolazi prihod, kako se naplaćuje te da li se na njega treba platiti samo 10 odsto doprinosa za zdravstvo ili je potrebno i drugo.

– Pozivamo sve građane i poreske obveznike da sve prihode koji podliježu plaćanju poreza pravovremeno prijave PU, jer je to za njih najsigurniji i najjeftiniji način poslovanja. Time su zaštićeni od bilo kakvih sankcija i zateznih kamata – poručio je na kraju.

Kako saznajemo, Poreska uprava Federacije BiH će od građana, odnosno poreskih obveznika koji posluju preko društvenih mreža, tražiti prije svega da svoj posao registruju.