Ponuda SNSD-a i dalje na stolu: U Savjetu ministara ima mjesta za SDS

16.03.2019. | 01:05

Mjesta za SDS u Savjetu ministara ima, ali ne za njihove aktuelne ministre. Otkriva to ATV-u izvor iz te stranke. Kako saznajemo, ponuda lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva Milorad Dodika, da SDS dobije jedno ministarsko mjesto je i dalje na stolu.

Naši izvori tvrde da fotelju ipak neće zadržati Mirko Šarović i Dragan Mektić. Mjesto u novom sazivu je kako saznajemo obećano i socijalistima, a pripašće Petru Đokiću ili Goranu Selaku. Među potencijalnim srpskim ministrima u Savjetu ministara je, saznajemo i prvi čovjek parlamenta Srpske i DEMOS-a, Nedeljko Čubrilović. Lider SDS-a Vukota Govedarica je nedavno potvrdio da ga je Milorad Dodik zvao i baš njemu ponudio da bude jedan od ministara. Tada je rekao da će SDS najvjerovatnije ostati opozicija, ali da će posljednju riječ imati Glavni odbor.

Da se pregovori sa SDS-om uveliko vode, potvrdio je i Milorad Dodik. Ko bi mogao da čini Savjet ministara, još ne otkriva, jer, kako kaže, sa SDA i HDZ-om još nije dogovorena ni podjela resora.

https://www.youtube.com/watch?v=BpwCfjcWXu4

Izvori iz SDS-a kažu da nije isključeno i da njhov ministar u novom sazivu bude aktuelni gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić. Učešće u formiranju vlasti je lider SNSD-a odmah poslije izbora ponudio svim srpskim strankama u BiH, između ostalog i SDS-u. Ipak, umjesto da daju konkretan odgovor, u SDS su počeli da se prepiru. Stranka je tako podijeljena na one koju su protiv i one koji su za saradnju sa SNSD-om, a ne tako mali broj ovih drugih je zbog svojih stavova čak i isključeno iz stranke. Najglasniji protiv jedinstvenog nastupa na bh nivou je u početku bio baš lider stranke. Ubrzo je Vukota Govedarica promijenio retoriku, i poručio da tako nešto nije isključeno.

S obzirom da je formiranje Savjeta ministara najavljeno do kraja marta, a unutarstranački izbori u SDS-u tek za koji mjesec, o učešću u vlasti moraće da odluči aktuelno rukovodstvo stranke. Ono što je sigurno je da Srbima pripadaju dva ministarska mjesta i pozicija predsjedavajućeg. Juče je Milorad Dodik poručio da kandidat za tu funkciju ostaje SNSD-ov Zoran Tegeltija.

 

Izvor.(ATV)