“Pometnja” zbog neradnog dana: Bolnice u Srpskoj pomjerile termine pregleda pacijenata

Pacijenti koji su imali zakazan pregled u javnim bolnicama za 22. novembar, koji je u posljednjem momentu proglašen neradnim danom, ne bi trebalo dugo da čekaju na novi termin.

Kako su za Srpskainfo potvrdili iz nekoliko bolnica u Srpskoj, ovi pacijenti će biti pregledani do kraja sedmice.

Vlada RS je iznenada donijela zaključak da 22. novembar bude neradni dan za javne institucije zbog obilježavanja republičkog praznika Dana uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – 21. novembra, a koji je ove godine pao u nedjelju. Ova odluka Vlade mnogim građanima je poremetila planove, naročito pacijentima koji su u ponedjeljak imali zakazane preglede.

Ljekari bolnica u Srpskoj svakog dana pregledaju nekoliko hiljada ljudi.

U Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu dnevno se, u prosjeku, pregleda od 350 do 400 pacijenata. Pacijenti koji su bili zakazani za specijalističke preglede 22. novembra, kažu, obaviješteni su o novom terminu dolaska i biće pregledani ove sedmice.

I iz Univerzitetske bolnice Foča poručuju da će pacijenti koji nisu pregledani u ponedjeljak zbog neradnog dana na red doći u toku sedmice ili u terminu dogovorenom s pacijentom. U ovoj bolnici dnevno bude pregledano oko 250 nekovid pacijenata.

Pacijenti Bolnice Gradiška koji su bili naručeni za 22. novembar dijelom su preglede obavili taj dan, a oni koji nisu biće pregledani u toku sedmice, precizirali su iz te zdravstvene ustanove. Potvrdili su nam da se dnevno u njihovoj bolnici pregleda oko 200 pacijenata.

Precizne odgovore nismo dobili jedino iz Univerzitetskog kliničkog centra RS. Rekli su samo da ljekari UKC RS dnevno pregledaju više od 2.500 pacijenata u više od 40 organizacionih jedinica.

Što se tiče pregleda magnetnom rezonancom (MR) i kompjuterizovanom tomografijom (CT), iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS pojasnili su da će sve zdravstvene ustanove, koje sa njima imaju potpisan ugovor za pružanje tih usluga, preuzeti na sebe organizaciju naknadnih termina za sve pacijente koji su bili zakazani 22. novembra i o tome obavijestiti pacijente.

U “ZOTOVIĆU” RADNO

Zavod za fizikalnu medicinu “Dr Miroslav Zotović” odlučio je da ponedjeljak, 22. novembar, ipak bude radni dan, kako se zakazani pregledi, terapije i operacije ne bi otkazivale.

“S obzirom da je Zavod ustanova republičkog nivoa, u kojoj se liječe pacijenti iz najudaljenijih krajeva Srpske, te s obzirom na već zakazane prijeme, u konsultaciji s rukovodnim timovima na Odjeljenjima, donesena je odluka da je u ponjedeljak u Zavodu radni dan”, kažu iz ove ustanove.

Kroz dnevnu bolnicu, fizikalnu terapiju, ambulante i kabinete Zavoda, dnevno ovdje uslugu dobije između 600 i 700 pacijenata.

Ostavite komentar: