Politika ucjenjivanja ne prestaje; Šta poručuju Džaferović i Komšić?

Ni tri dana pred sjednicu na kojoj bi trebalo da bude razmatrano imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, hrvatski i bošnjački član Predsjedništva ne odustaju od politike ucjenjivanja.

Tegeltija, kažu, njihovu podršku neće dobiti dok srpski član Predsjedništva ne pristane na program približavanja BiH NATO-u. Predstavnici Republike Srpske upozoravaju da političko Sarajevo ovakvom politikom Bosnu i Hercegovinu uvodi u još dublju krizu.

Predsjedavajući i hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić, koji je na zahtjev srpskog člana Milorada Dodika za utorak zakazao vanrednu sjednicu ponavlja da neće podržati Zorana Tegeltiju. Komšić kaže da nisu ispunjeni uslovi za imenovanje novog predsjedavajućeg Savjeta ministara i istovremeno Dodika optužuje da insistiranjem na sjedenici navodno Tegeltiju politički žrtvuje.

– Ne postoji nikakva šansa da glasam za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara prije nego što se dostavi ANP, jer postupam i postupaću po zakonu, poštujući ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH, a koje se u ovom konkretnom slučaju tiču NATO integracija – kaže Komšić.

I bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović kaže da Tegeltiju neće podržati, bez obzira na to što je zadovoljio sve provjere Centralne izborne komisije i Agencije za istrage i zaštitu.

– Moj stav ostaje nepromijenjen. Bez poštivanja svih zakona i preuzetih međunarodnih obaveza BiH, što uključuje i slanje ANP-a, nijedan kandidat za predsjedavajućeg Savjet ministara BiH neće dobiti moju podršku. Dakle, ako nema slanja ANP-a, nema ni kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara – ističe Džaferović.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik tvrdi da su nakon bezbjednosnih provjera ispunjeni svi formalno-pravni uslovi da Tegeltija bude predložen za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Odbacuje politiku ucjenjivanja i ponavlja da je najvažnije konstituisati institucije shodno izbornoj volji.
Dodik naglašava da samo tako konstituisane institucije mogu razmatrati sporne političke teme.

– Јa sam se samo čuo sa gospodinom Komšićem oko toga da li on da zakaže sjednicu ili da je ja tražim, zahtjevam da se to uradi. Postoji ustavna procedura da se nakon izbora vrši izbor zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, BiH to ovih 10 mjeseci ne uspijeva, i konačno to treba da se privede kraju – naveo je Dodik.

Član Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara, Staša Košarac iz SNSD-a, kaže da Komšić i Džaferović ni u Ustavu ni u Poslovniku nemaju uporište za argumente zbog kojih najavljuju blokadu.

– Јa vjerujem da postoje kapaciteti i razumijevanja da se izbjegne duboka kriza u BiH, ali ako Džaferović i Komšić žele da uđu u tu krizu i ukoliko određene probosanske strukture potpomognute nekim ambasadama Zapada to žele, nije nam ni to sporno – istakao je Košarac.

Program približavanja NATO-u ANP kojim Džaferović i Komšić ucjenjuju imenovanje novog predsjedavajućeg Savjeta ministara odbacili su i SDS-ovi i PDP-ovi ministri u tehničkom mandatu, uključujući i Dragana Mektića koji je ne tako davno izjavljivao da priželjkuje članstvo BiH u ovom vojnom savezu.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: