“Političari ne bi trebali pribjegavati zataškavanju”: Incko sa njemačkim zvaničnicima o situaciji u BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko razgovarao je u Berlinu sa visokim njemačkim zvaničnicima o aktuelnim predizbornim izazovima u BiH, generalnom stanju u kojem se nalaze reformski procesi, kao i o socijalnim i ekonomskim izazovima u suzbijanju pandemije.

Incko se tokom ove posjete sastao sa direktorom za zapadni Balkan u okviru njemačkog saveznog Ministarstva inostranih poslova Suzan Šuc, te sa članovima Bundestaga Josipom Juratovićem i Ditmarom Nitanom, saopšteno je iz OHR.

“Lokalni izbori su prilika da građani donesu odluke na osnovu toga kako političari predlažu da rješavaju njihove svakodnevne probleme. Istovremeno, političari ne bi trebali pribjegavati zataškavanju činjenica da nemaju rezultate ili pak jasnu viziju budućnosti, koristeći besplodnu, zapaljivu retoriku o zaštiti nacionalnih interesa ili teme koje se tiču regionalne i svjetske politike”, istakao je Incko.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u BiH, Incko je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će nakon 12 godina biti održani lokalni izbori u Mostaru.

“Time će se staviti tačka na sramotno dugogodišnje stanje u kom su građani Mostara bili lišeni mogućnosti da ostvaruju svoja temeljna prava. Diskriminacija građana Mostara, koja je trajala duže od decenije, prestaje ove godine”, rekao je visoki predstavnik.

Incko je zahvalio sagovornicima na stalnoj, predanoj podršci koju NJemačka pruža stabilnosti i prosperitetu BiH, kao i zajedničkim naporima međunarodne zajednice u BiH.

Ostavite komentar: